00 JACQUES TATI FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

00 JACQUES TATI FILMKLUB

– az INSERT CSOPORT szervezésében –

I. KISVÁROSI ÜNNEP (Jour de Fête)

Vendégünk: VAJDOVICH GYÖRGYI, az ELTE Filmelmélet és filmtörténet szak tanára

“Nemrég az Európa Parlament ultramodern székházában bolyongtam Brüsszelben. Ismerős volt a csupaüveg falanszter-labirintus, nem tudtam, honnan. Aztán rájöttem: Tati és Badal János már megcsinálta negyedszázaddal korábban a Playtime-ban, minden idők legkeserűbb komédiájában. Keserű? Szívkeserű, mondanám, a gyomorkeserű analógiájára. Nincs a Tati-filmeknél hatásosabb gyógyszer mélabú ellen. A “Kelekótya angyal”, ahogy Bazin nevezte, a mozi utolsó burleszkhőse, több nincs, valószínűleg nem is lesz. Annak a világnak vége – erről a tragikus felismerésről szól az összes filmje, olyan mély fájdalommal, hogy a hasunkat fogjuk a röhögéstől.” [Báron György]

Ismét egy speciális sorozat élvezői lehetnek a Nyitott Műhely 2008 őszi filmklubjának résztvevői: az Insert csoport szervezésében korábban bemutatott komikus „néma-triász” (Buster Keaton, Charles Chaplin és Harold Lloyd) filmjei után most a szellemi utód és örökös, a halhatatlan Jacques Tati életművét ismerhetik meg az érdeklődők.

Kisvárosi ünnep – fekete-fehér feliratos francia vígjáték, 78 perc, 1948, rendező: Jacques Tati, forgatókönyvíró: Jacques Tati, René Wheeler, Henri Marquet, zeneszerző: Jean Yatove, operatőr: Jacques Mercanton, Marcel Franchi, Jacques Sauvageot, vágó: Marcel Morreau, szereplők: Jacques Tati (François), Paul Frankeur (Marcel), Guy Decomble (Roger), Santa Relli (Roger felesége), Maine Vallée (Jeannette).

 

 

A kisváros lakossága a hagyományos, évente megrendezett búcsúra készülődik. Megérkeznek a hintáslegények is, akik a tér közepére fel akarják szerelni a zászlórudat. A pózna csaknem a postás (Jacques Tati) fejére esik, aki ettől kezdve kicsit furcsán kezd viselkedni. Elhatározza, hogy felveszi a versenyt az amerikai postásokkal, akiknek a gyorsaságáról korábban látott egy filmet. Francois, aki ettől kezdve “amerikai módra kézbesít”, bravúros biciklimutatványokkal bosszantja a helyieket és kápráztatja el a film nézőit…

A filmklub házigazdája: Barna Gábor Botond, a program szervezője: Csikós Ildikó, a fordításokat Jenei Szilvia, Radics Zsuzsa és Barna Gábor Botond készítették.

http://www.youtube.com/watch?v=ZSKzQGRYk0s&feature=related

Belépődíj: 800 Ft (Jegyszedő kerestetik!)

2008 október 27

Részletek

Dátum: 2008. 10. 27.
Időpont: 00:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: