FRANCIA SZERELEM – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FRANCIA SZERELEM – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

FRAÇOIS TRUFFAUT: JULES ÉS JIM


Jules és Jim /Jules et Jim – francia filmdráma, 1962, 105 perc, rendező: Francois Truffaut, operatőr: Raoul Coutard, zeneszerző: Georges Delerue, forgatókönyvíró: Francois Truffaut , Jean Gruault, író: Henri Pierre Roché, vágó: Claudine Bouché, szereplők: Jeanne Moreau – Catherine, Oskar Werner – Jules, Henri Serre – Jim, Vanna Urbino – Gilberte, Boris Bassiak – Albert
A Jules és Jimet sokan a legjobb Truffaut-filmnek tartják. A film 1912 körül kezdődik, s 1933-34-ben fejeződik be, tehát több mint húsz évet ölel fel. Jules osztrák, Jim francia, elválaszthatatlan barátok megismerkednek Catherine-nal, kinek mosolya a szoboréra emlékeztet, s mindketten beleszeretnek. Együtt töltik hármasban az idejüket, míg Jules és Catherine szorosabb kapcsolatba nem kerülnek. Jules feleségül veszi, s mivel kitör a háború, a két barát hosszú évekig nem látja egymást. A háború után Jules meghívja Jimet: Catherine-nal és négyéves kislányukkal egy Rajna menti kis házban élnek. Catherine-nek szeretője van, mégsem tud és nem is akar elválni Jules-től. Végül úgy dönt, Jimmel új életet kezdhet. Kísérletük nem sikerül, a francia férfi visszautazik Párizsba és megnősül. Évek múlva véletlenül találkoznak, s ekkor Catherine Jimmel együtt a folyóba vezeti az autóját. Hamvasztásuk után Jules kíséri a porukat tartalmazó urnákat.


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak (a műsorváltozás jogának fenntartásával):
január 17. – Francois Truffaut: Amerikai éjszaka
február 14. – Claude Lelouch: Egy férfi és egy nő
március 13. – Christophe Honoré: Szerelmes dalok
április 17. –
május 15. –
június 12. –
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2019 december 13

Részletek

Dátum: 2019. 12. 13.
Időpont: 18:00 - 22:30