19.00 ELŐHÍVÁS /VII. FOLYAM, TAVASZI SZÉRIA/

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

19.00 ELŐHÍVÁS /VII. FOLYAM, TAVASZI SZÉRIA/

a litera.hu és a Nyitott Műhely közös kritikai beszélgetéssorozata
CZESŁAW MIŁOSZRÓL beszélget

Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György

CZESŁAW MIŁOSZTÓL:
„A vulgarizált tudás olyan érzetet kelt, mintha minden érthető és világos volna. Ez a tudás bizonyos szempontból a völgyhidakra emlékeztet. Nyugodtan átmehetünk rajta, elhitethetjük magunkkal, hogy nincs alattunk szakadék. A szakadékokba nem szabad lenézni – de ez, sajnos, mit sem változtat azon a tényen, hogy szakadékok igenis vannak.”
„Az emberanyagnak van egy jellemző tulajdonsága: nem szereti, ha emberanyagnak tekintik.”
„legfontosabb eleme teleszkópos szemként fogható fel. Ez az új szerv a földgolyó különböző pontjait, ugyanakkor az idő különböző pontjait is képes szemmel tartani egyszerre, és a film fejlesztette ki minden kortársamnál. Ráadásul gyakrabban kellett használnom, mint másoknak, mert ide-oda sodródtam a körülmények hatására: egyik civilizációból a másikba, nagy nyomás alól kis nyomás alá”.
„Viaszgyertyák és elsőáldozók fehér ruhája, a tömjénfüst illata és kékes színe, az ornátus és a monstrancia ragyogása, az embernek korog a gyomra, amikor éhesen jön haza a templomból, meghatódva a visszaszerzett erénytől”.

„…van olyan fajtája az irgalomnak, amelyet nem bírunk el, és akkor legalább szubjektíve a levegőbe repül az irgalom tárgya, mert egyetlen vágy tölt el bennünket: csak ne lássuk”.
CZESŁAW MIŁOSZRÓL:
A Nobel-díjas Czesław Miłosz számos verseskötet, esszékötet, két regény és egy önéletrajz szerzője. 1911-ben született a mai Litvánia fővárosában. A háború alatt Varsóban részt vett az ellenállási mozgalomban. 1946-tól a washingtoni követségen, 1950-től a párizsi lengyel követségen diplomataként dolgozott. 1951 februárjában emigrált. 1960-ban a kaliforniai Berkeleyben kinevezték a szláv nyelvek és irodalmak professzorává.A Nyugaton máig alapműnek számító A rabul ejtett értelem a totalitárius ideológia egyik legragyogóbb elemzése. 1953-ban jelent meg Franciaországban, Bertrand Russell és Karl Jaspers írt hozzá előszót. Azt kutatja-elemzi, mi a kommunizmus mákonyának hatóereje, terjedésének módszere.Miłosz könyve ma is időszerű. Tanulság, mementó minden diktatúrát megtapasztalt ember számára. A művet a szerző születésének századik évfordulójára jelentet meg új kiadásban.

CZESŁAW MIŁOSZRÓL MÉG: http://lettre.c3.hu/
http://jelenkor.net/main.php?disp=disp&ID=2393
A PIMBEN RENDEZETT CZESŁAW MIŁOSZ-KONFERENCIÁRÓL: http://www.irodalmijelen.hu/node/11456
A RABUL EJTETT ÉRTELEMRŐL: http://www.kikotoonline.hu/konyvjelzo/konyvpiac/konyvajanlo/rabul-ejtett-ertelem
CZESŁAW MIŁOSZRÓL A LITERÁN ÉS A KÖNYVESBLOGON:
http://www.litera.hu/hirek/szaz_eve_szuletett_czeslaw_milosz
http://konyves.blog.hu/2011/06/28/szaz_eve_szuletett_czeslaw_milosz
A Jelenkor februári száma megvásárolható a könyvesboltokban, és hamarosan hozzáférhető interneten is a Jelenkor folyóirat oldalán: http://jelenkor.net/main.php?disp=archivum

Az Előhívás februártól újabb szemeszterbe kezdett. Arculatát és hagyományait megőrizve a szerkesztő-beszélgetőtársak az eddigi témaválasztásokhoz és dramaturgiához képest némileg irányt módosítottak; ebben a szériában a folyóiratok aktuális, maximum néhány hónapra visszatekintő esszé-megjelenései között válogatnak.
Beszélgetnek: JÁNOSSY LAJOS, NÉMETH GÁBOR, REMÉNYI JÓZSEF TAMÁS és VÁRI GYÖRGY.
2012. március 14-én a résztvevők a Jelenkor februári számából a CZESŁAW MIŁOSZ-blokkot választották.
A Miłosz munkásságának különböző oldalait újragondoló írások lengyel kutatók (Andrzej Franaszek, Anna Nasiłowska, Jarosław Klejnocki, Piotr Śliwiński és Andrzej Stanisław Kowalczyk) a 2011-ben Budapesten megrendezett konferenciára írt esszéi, melyeket Takáts Józsefnek a Családias Európa című könyvet értelmező kritikája kísér. A beszélgetés ugyanakkor hangsúlyosan támaszkodik az író A rabul ejtett értelem című kötetére.
PLUSZ! Március 15-ére való tekintettel, mintegy a beszélgetés “mellékleteként” a résztvevők az Élet és Irodalom mostani mellékletével is foglalkoznak majd!

Az ELŐHÍVÁSRÓL részletesen a Literán: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

A belépés díjtalan.

2012 március 14

Részletek

Dátum: 2012. 03. 14.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: