A BUDAPEST KÖR 148. TALÁLKOZÓJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A BUDAPEST KÖR 148. TALÁLKOZÓJA

A téma:
UNIÓS TÁMOGATÁSOK: TÖBB A KÁRUK, MINT A HASZNUK?
Témafelvezető előadók: Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, Kovách Imre, a MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja Szociológiai Intézetének osztályvezetője, Horváth András, parlamenti szakértő, a NAV áfabotrány kirobbantója, valamint Tosics Iván, Városkutatás Kft

 

Több elemzés kimutatta: az uniós támogatások érdemben hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez, a GDP növekedéséhez. Mások szerint viszont a magyar gazdaság sokkal szisztematikusabban fejlődne uniós támogatások nélkül. Például Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. (az uniós támogatások egyik legjobb szakértői intézménye Magyarországon) vezérigazgatója nemrég kijelentette: „Ha a jelenlegi irányok, keretek mentén költi el az ország az EU-pénzt, akkor az Magyarország legnagyobb tragédiáját okozhatja”. Számos szakértő gondolja úgy, hogy az uniós „ingyen pénz” torzítja a piacot, kiszámíthatatlanná teszi az üzleti környezetet a vállalkozások részére, nagymértékben hozzájárul a korrupció, a kleptokrácia terjedéséhez (ami évente akár 2%-kal is csökkentheti a GDP-t), forrásokat csoportosít át a társadalmilag a hasznosabbak tevékenységektől a kevésbé hasznosakra, hozzájárul a társadalmi egyenlőtlenségek növeléséhez és sok esetben a környezet pusztításához is. Azt is állítják, hogy miközben az uniós támogatások haszna rövid távon érzékelhető, a súlyos károk sokáig megmaradnak, és évtizedekig hátráltatják országunk fejlődését.
A fentiekhez kapcsolódó témakör a Kohéziós Politika pénzeinek programozása és felhasználása, azaz hogy ezek mennyiben segítik a magyar városok fejlődését, illetve mennyiben térítik el a városokat attól, amire tényleg szükségük lenne afelé, amit megszerezhetőnek gondolnak.
Mi az igazság? Miként lehetne javítani az uniós támogatási rendszeren? Ezeket igyekszünk körüljárni neves szakértőink segítségével a Budapest Kör találkozóján.
Mindenkit szeretettel várunk:
András és Iván
A belépés díjtalan.

2018 január 22

Részletek

Dátum: 2018. 01. 22.
Időpont: 18:30 - 20:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: