A BUDAPEST KÖR 157. találkozója

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A BUDAPEST KÖR 157. találkozója

BUDAPEST ÉS A MOBILITÁS 2018
– közlekedésfejlesztés – működtetés – szakma – szakpolitika – várospolitika –
Előadó: Molnár László

 
Autómentes nap, Budapest, 2014 (Bánhidi Emese felvétele)

Lehet vitatni – egyetértve, kérdőjelezve – konferenciák, szaklapok és könyvek tucatjai által a közeljövőt érintő futurisztikus előrejelzéseket, de az bizonyos, hogy napjainkban mind a mobilitási szokások, mind a kapcsolati infrastruktúrák, mind a közlekedési technológiák meghatározó jelentőségű változások korszakában vannak.
Alkalmas-e és ha igen, milyen mértékben alkalmas Budapest és környéke jelen közlekedési rendszerének intézményi, infrastrukturális üzemviteli állapota a várható változások, az új kihívások, a Smart City gondolat, a megváltozott életviteli, kapcsolati, gazdaságszervezési, városműködési elvárások befogadására?
Az átmenet szükségszerű állapota-e a mind inkább zavaros működési, felépítményi háttér, mind inkább zaklatott utcai helyzetkép? Látjuk, hogy a kétségtelen eredmények mellett (a közösségi közlekedés elérését támogató valós idejű információk, utazástervezők, megújuló járműpark, megújuló gyalogosterek, közösségi autó, közösségi kerékpár…) a közterületek mobilitási állapota egyre kedvezőtlenebb, az évtizedek óta hangoztatott kooperatívitás, a területfejlesztéssel való összhang, vagy a városkörnyékkel az együttműködés még ma is rendszerhiány, és a közlekedési infrastruktúrák inkább akciók által generálva fejlődnek, mint tudatos városfejlesztő munka eredményeként. A mindnyájunk által remélt élhetőbb város és jobb mobilitás érdekében, indokolt akár provokatív vitaindítóként is, „az utca látószögéből” sorra venni azon korlátokat és azon eredményeket, amelyek tudatosítása fontos lépcsőfoka lehet a széles értelembe vett fenntartható budapesti közlekedésnek.
Mindenkit szeretettel várunk: Laci és Iván
A Budapest Kör találkozóira a „Chatham House” szabályok érvényesek
Tosics Iván // Iván Tosics
Városkutatás Kft // Metropolitan Research Institute
A belépés díjtalan.

2018 november 26

Részletek

Dátum: 2018. 11. 26.
Időpont: 18:30 - 20:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: