A JAZZ VILÁGNAPJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A JAZZ VILÁGNAPJA

OLÁH KÁLMÁN SZÓLÓKONCERT


Fotó: MOMkult (háttal: Egri János)

Az 1970. március 7-én született zongorista-zeneszerző a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitűnőbb előadóművésze, közel két évtizede a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Munkásságának jelentőségét jól mutatja, hogy rangos fesztiváldíjai és magyarországi elismerései mellett 2006-ban ő nyerte meg a világhírű Thelonius Monk Institute zeneszerzői fődíját az Always című kompozíciójáért. Ez után jelent meg a Kálmán Oláh Trio: Always című lemez az Egyesült Államokban, a Memphis International kiadónál, két világhírű dzsesszmuzsikus, Jack DeJohnette és Ron McClure közreműködésével.
A nemzetközi hírű zongorista-zeneszerző a jazzvilág élvonalába tartozó zenészekkel játszott, játszik rendszeresen. Szólóban, illetve neves külföldi zenészekből álló formációkban is gyakran fellép a világ rangos helyszínein. Mesterien ötvözi a jazz és a klasszikus zene elemeit, erre néhány példa: Concerto for Jazz Orchestra (ennek a későbbi, szimfonikus zenekari átirata a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című műve), Images (In memoriam Béla Bartók),  Passacaglia for orchestra & jazz trio, Sketches from Bah Cello suits, valamint A Duna arca című műve vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre.
Három éve, 2016. február 12-én óriási siker övezte Oláh Kálmán szerzői-előadói estjét a Müpában, a hangverseny első részében a zeneszerző-zongorista szimfonikus zenekari műveiből csendült fel négy kompozíció Oláh Kálmán szólójával, a második részben pedig a legjelentősebb jazz művei csendültek fel. Az est vendégszólistája a világhírű szaxofonos, Joshua Redman volt.
Ez után nem sokkal, 2016. április 10-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt estjén Liszt-művekre született kompozíciói és improvizációi arattak sikert a Zeneakadémia Nagytermében.
Ezúttal is fergeteges jazzestre számíthatnak a nézők, akik a XII. kerületi, Ráth György utcai Nyitott Műhelyben töltik ezt az estét.”
Eszéki Erzsébet


http://jazzday.com/
http://www.jazznap.hu/
A belépés díjtalan, de adományokat elfogadunk.

2019 május 01

Részletek

Kedzés: 2019. 05. 01. – 20:00
Vége: 2019. 05. 02. – 00:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: