A KEDVENCEK KÖZÜL – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A KEDVENCEK KÖZÜL – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

ASGHAR FARHADI: NADER és SIMIN – EGY ELVÁLÁS TÖRTÉNETE

Nader és Simin – Egy elválás története /Jodaeiye Nader az Simin/ – színes, feliratos, iráni filmdráma, 123 perc, 2011, rendező: Asghar Farhadi, forgatókönyvíró: Asghar Farhadi, operatőr: Mahmoud Kalari, producer: Asghar Farhadi, vágó: Hayedeh Safiyari, szereplők: Nader – Peyman Moaadi, Simin – Leila Hatami, Razieh – Sareh Bayat, Termeh – Sarina Farhadi, Somayeh – Kimia Hosseini, Hodjat – Shahab Hosseini, kihallgató – Babak Karimi, Nader apja – Ali-Asghar Shahbazi
Nader és Simin egy középosztálybeli házaspár a mai Teheránban. Simin válni akar a férjétől, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer-kóros édesapját. Simin elköltözik, lányuk, a 11 éves Termeh Naderrel és az állandó gondozásra szoruló nagyapával marad. Nader felvesz egy gondozónőt, Razieh-t, aki mély hite miatt először nem akarja elvállalni a munkát, de körülményei mégis rákényszerítik. Egy nap Nader a sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik az ágya mellett. Az ügyből per kerekedik, ami fokozatosan bontakozik ki a néző szeme előtt. A szereplők céljai, szándékai állandó változásban vannak, talán még saját maguk előtt is. A tettek mögött feltételrendszerek és motívumok egész sora húzódik meg, aminek felfejtése a vizsgálóbíró feladata.


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További vetítések:
Április 22.: Federico Fellini: Júlia és a szellemek (1965)
Május 20.: Blake Edwards: Estély habfürdővel (1968)
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2016 március 18

Részletek

Dátum: 2016. 03. 18.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: