A SZERETET HATÁRAI – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A SZERETET HATÁRAI – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

LARS VON TRIER: TÁNCOS A SÖTÉTBEN

 

Táncos a sötétben /Dancer in the Dark/ – színes, feliratos, dán-német-holland-amerikai-angol-francia-svéd-finn-izlandi-norvég zenés dráma, 140 perc, 2000, rendező: Lars von Trier, forgatókönyvíró: Lars von Trier, operatőr: Robby Müller, jelmeztervező: Manon Rasmussen, zene: Björk, látványtervező: Karl Juliusson, vágó: François Gédigier, Molly Marlene Stensgaard, szereplők: Selma – Björk, Kathy – Catherine Deneuve, Bill – David Morse, Jeff – Peter Stormare, Dr. Porkorny – Udo Kier, Samuel – Vincent Paterson, Oldrich Novy – Joel Grey, Linda – Cara Seymour, Morty – Jens Albinus, Suzan – Katrine Falkenberg
A hazáját elhagyó naiv, ugyanakkor szeretetreméltó özvegy, acélgyári munkásként
kívánja előteremteni fia számára a szemműtéthez szükséges pénzt. A betegség örökletes. Az anya egyre inkább csak a sötétségben tapogatózik. De mindenáron küzd, hogy gyermeke elkerülhesse azt, amit ő már nem tud. Az idő lerövidül, és a homályban tapogatózva elkezdődik a visszaszámlálás. A szürreálissá fokozódó embertelen munkában a gépek zaja teremti meg a Björk képzeletében kibomló dalok zenei alapját. Az emigráció, a betegség, a nyomor problémáit taglaló alkotás a giccs és a totális eszköztelenség határán egyensúlyozva igazi antiműfajt hoz létre, kultuszgyanúsan irányítva az érzelmeket.


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További vetítések:

Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2017 január 11

Részletek

Dátum: 2017. 01. 11.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: