AFTER PARTI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

AFTER PARTI

AZ UTOLSÓ KOLOMEJKA

– film a TÉCSÖI BANDÁról –

 A film bemutatója az Uránia Filmszínház Fábry Termében lesz, ezen a napon, este 7 órai kezdettel. A vetítést követöen a Banda és az alkotók is átjönnek a Mühelybe, ahol lesz muzsikálás, lecsófözés, és folytatódik az ünneplés természetesen.

“Az utolsó kolomejka a hagyományos kárpátaljai ruszin cigányzenekart, a Técsői bandát bemutató dokumentumfilm. Sorsok, életutak jelennek meg, és a hangsúly nem a néprajzos megközelítésen van, hanem a jelenség emberi oldalán.

A történet Keszthelyi Imre józsefvárosi lakásán kezdődik, ahol a Técsői banda a magyarországi turnék idején lakik. Ő magát úgy mutatja be, mint táncházast, de annál persze jóval több: tizenkét éve jó hangulatú népzenei műsort vezet a Tilos rádióban, ahol a népzenei élet nagyobbik része rendre megfordul, s alighanem ezek a műsorok a Tilos adástörténetének legértékesebb perceit jelentik, a Técsői banda is sokszor zenélt már itt élőben. Keszthelyi Imre az Utolsó Óra gyűjtésfázisában ismerte meg a Técsői bandát a kilencvenes években, néhány éve azonban a menedzserükké lépett elő. Megszállottan segíti őket, teljesen önzetlenül, szinte mindent feltéve erre az egy lapra, annyira fontosnak tartja, hogy a Técsői bandát és az általuk képviselt értékeket megismerje a nagyközönség. – Tudom, hogy őutánuk nem jön már arrólfelől senki hasonló, kár lenne hát a kínálkozó alkalmat elszalasztani – mutatja be az együttest, akikkel már szinte szimbiózisban él.

Rajta kívül még rendszeres kísérője az együttesnek a részben magyar származású amerikai zsidó zenésszel, Bob Cohennel általában párban látható néprajzos Sue Foy, aki szintén a tengerentúlról érkezett. Megismerjük a családi zenekar tagjait, Csernavec Jóskát, a harmonikást, testvérét, Misut, a tavaly februárban elhunyt és a magyar dallamokat a leginkább ismerő cimbalmost, unokatestvérüket, a dobos Gyurkát, az évtizedek óta vendégzenészként csatlakozott hegedűs Popovics Ivánt, és a jövőt képviselő, egy generációval fiatalabb Hudák Vaszilt, aki Misut váltotta a cimbalomnál.

Bár nem „hommage-filmnek” készült Az utolsó kolomejka, végül részben mégis az lett belőle, hiszen a magyar népzenekutatást Csernavic Misu a forgatás közben bekövetkezett halálával legalább akkora veszteség érte, mint az Életek énekének kiindulópontja és az erdélyi népzenei élet emblematikus figurája, Neti Sanyi bácsi távozásával. /Kiss Eszter Veronika: a Técsői banda Magyar Nemzet 2008.06.05./

A film alkotói:

Rendezte: Sívó Júlia és Surányi z. András, kép: Surányi z. András, vágó: Sívó Júlia, hang: Kapcsos Vince, készült: Keszthelyi Imre, Sue Foy, Bob Cohen, Szederkényi Miklós közremüködésével a Dunatáj Alapítványnál, a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával.

A belépés díjtalan.

2008 szeptember 18

Részletek

Dátum: 2008. 09. 18.
Időpont: 21:00 - 23:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: