Az IMÁGÓ EGYESÜLET előadássorozata pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Az IMÁGÓ EGYESÜLET előadássorozata pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról

GYÓGYÍTÁS, NEMISÉG ÉS TRAUMA AZ IRODALOMBAN ÉS A PSZICHOANALÍZISBEN
– beszélgetés Tompa Andrea Fejtől s lábtól c. regénye kapcsán –

Tompa Andrea regénye a huszadik század első évtizedeiben játszódik Erdélyben, a Monarchia utolsó időszakában, az első világháború alatt és Trianon után. A regény két főszereplője, a dzsentri családban született fiatalember és a zsidó származású fiatal nő a kolozsvári egyetemen tanul orvosnak. Elbeszéléseik nyomán megismerhetjük az ott folyó orvosképzés folyamatát, egyszersmind képet alkothatunk a modern orvosi szerep kialakulásáról, konfliktusairól, tudományos és társadalmi hátteréről. Ugyanez az időszak volt a magyarországi pszichoanalízis történetének hőskorszaka is. A regény női főhőse megismerkedik a pszichoanalízissel, és felkeresi Ferenczi Sándort
„Lehet, itten azért van oly tetemes elzárkózás a tudományos körökben mind ez ellen, mi az analysis, mi a léleknek a legmélyebb s öntudatlanabb terrénumába beléhatol, mert a legrejtettebb rugókat mutatja minekünk minden tettünkben s gondolatunkban. Mert ha ezt mi mind meglátnánk, mint egy kitárt kapuban, akkor mi itten teljességgel mind eszünket veszítenénk el, megbolondulnánk s mi is véget vetnénk az életnek. Mert oly végzetesek a sebek. Egyáltalában nem lehetne az ép ésszel viselni. Példának okáért, hogy akkor mi itten az édes anyáról, az anya főldről hogyan lettünk teljességgel lemetszve, az édes hazáról s jutottunk árvaságra. De azért csak keveset kapisgálok még, alig kettő hetet voltam Ferenczinél analysisben, s főleg én dolgaim s álmaimat beszéltük.”
(Részlet a regényből)
Tompa Andrea regényének apropóján test,  egészség és lélek kapcsolatáról, az orvosi szerepről és identitásról,  a pszichoanalízis szellemi és tudományos hátteréről, recepciójáról, a női pszichoanalitikusok jelentőségéről és a magyar pszichoanalízis irodalmi vonatkozásairól beszélgetünk.
A beszélgetés résztvevői:
Tompa Andrea író
Borgos Anna pszichológus
Csabai Márta pszichológus
Hárs György Péter irodalomtörténész
Moderátor: Erős Ferenc pszichológus
Belépődíj: 500 Ft

2014 december 08

Részletek

Dátum: 2014. 12. 08.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: