AZ ÍRÓ MOZIJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

AZ ÍRÓ MOZIJA

VALAHOL EURÓPÁBAN
SÁNDOR IVÁN választása, a vetítés utáni beszélgetést vezeti: Jánossy Lajos –

Valahol Európában – fekete-fehér, magyar filmdráma, 100 perc, 1947, rendező: Radványi Géza, forgatókönyvíró: Radványi Géza, Balázs Béla, operatőr: Hegyi Barnabás, zene: Buday Dénes, producer: Szirtes László, látványtervező: Pán József, vágó: Máriássy Félix, Radványi Géza, szereplők: Somlay Artúr (Simon Péter, karmester), Gábor Miklós (Péter) Bánky Zsuzsa (Éva), Rónai Ábrahám (Ficsur), Bárdy György, Rozsos István, Harkányi Endre
“Felnőtt. Ellenség. Könyörgöm, akasszuk fel” – visítja a filmben egy szeplős kis csibész, mikor a rongyos, árva gyerekek egy csapata megtalálja a neves karmestert rejtekhelyén, egy rombadőlt kastélyban. A zene és a személyiség varázsa és jósága azonban minden korlátot ledöntve bizonyítja, a halál és a gyermek csak a háborúban jelenthet egyet. Felejthetetlen alakítások, merész montázstechnika, költői flash backek emelték ezt a megrázóan humanista filmet a világ filmművészetének élvonalába.

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.
Sorozatunk 2011. január 21-én, a Magyar Kultúra Napja előestéjén kezdődött (Bódy Gábor: Nárcisz és Psyché), februárban Esterházy Péter (Gothár Péter: Ajándék ez a nap, 1979), márciusban Spiró György (Andrzej Wajda: Menyegző, 1972), áprilisban Marno János (Joel Coen, Ethan Coen: Barton Fink, 1991), májusban Takács Zsuzsa (Tomás Gutiérrez Alea és Juan Carlos Tabío: Eper és csokoládé), szeptemberben Bereményi Géza (Szőts István: Emberek a havason), októberben Vathy Zsuzsa (Francois Truffaut: Jules és Jim), decemberben Csaplár Vilmos (Pálfi György: Hukkle) volt a vendégünk egy-egy kedves filmmel. Az írókkal – és a közönséggel – minden alkalommal a Litera szerkesztői beszélgetnek.

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2012 január 25

Részletek

Dátum: 2012. 01. 25.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: