AZ ÍRÓ MOZIJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

AZ ÍRÓ MOZIJA

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely közös szervezésében

 

TAKÁCS ZSUZSA bemutatja TOMÁS GUTIÉRREZ ALEA: EPER ÉS CSOKOLÁDÉ című filmjét

 

– a vetítést követően a költővel SZEGŐ JÁNOS, a litera.hu munkatársa beszélget –

 

Eper és csokoládé (Fresa y chocolate) – színes, kubai-mexikói-spanyol filmdráma, 111 perc, 1993, rendező: Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío, író: Senel Paz, forgatókönyvíró: Senel Paz, zeneszerző: José María Vitier, operatőr: Mario García Joya, vágó: Osvaldo Donatién, Rolando Martínez, Miriam Talavera, szereplők: Jorge Perugorría (Diego), Vladimir Cruz (David), Mirta Ibarra (Nancy), Francisco Gattorno (Miguel), Joel Angelino (German)

David és Diego önmagukat keresik, s a helyet, a teret, ahol ezt megvalósíthatják. David a havannai egyetem politológus hallgatója, tele kommunista eszmékkel, doktriner ideákkal. Diego kifinomult ízlésű művész. A film két korábbi tabut érint egyszerre, a homoszexualitásét és a diktatúráét. Vígjátéki fordulatokkal, ízléssel és emberséggel kezelve meséli el két fiú barátságának történetét, melyben a szeretet politikai és szexuális kultúrájuk különbözősége ellenére is legyőzi az intolerancia akadályait. A film, az 1994-es Berlini Filmfesztiválon, mely mindig is nevezetes volt az aktuális közéleti-politikai kérdések előtérbe helyezéséről, Ezüst-Medve díjat, s a zsűri különdíját is elnyerte.

 

 

Sorozatunk első rendezvényein Esterházy Péter, Spiró György és Takács Zsuzsa választott filmjei láthatóak.

 

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubot indított. Kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak majd filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is. Sorozatunk első rendezvényein Esterházy Péter, Spiró György és Takács Zsuzsa választott filmjei láthatóak majd, az írókkal – és a közönséggel – a Litera szerkesztői beszélgetnek.

Sorozatszerkesztő: Bán Magda és Nagy Gabriella

Bővebben: www.litera.hu

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2011 május 25

Részletek

Dátum: 2011. 05. 25.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: