AZ ÍRÓ MOZIJA /SOROZAT INDÍTÓ!!!/

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

AZ ÍRÓ MOZIJA /SOROZAT INDÍTÓ!!!/

A litera.hu és a Nyitott Műhely szervezésében, A MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából

 

WEÖRES SÁNDOR – BÓDY GÁBOR: NÁRCISZ ÉS PSYCHÉ I-III. /Rendezői változat/

 

a vetítés előtt bevezetőt tart, és a film utáni beszélgetést vezeti: VARGA BALÁZS filmtörténész, vendégünk lesz még CSAPLÁR VILMOS is, a film forgatókönyvírója.

 

 

Sorozatunk első rendezvényein Esterházy Péter, Spiró György és Takács Zsuzsa választott filmjei láthatóak majd

 

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubot indít. Kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal.

A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak majd filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

Sorozatunk első rendezvényein Esterházy Péter, Spiró György és Takács Zsuzsa választott filmjei láthatóak majd, az írókkal – és a közönséggel – a Litera szerkesztői beszélgetnek.

 

A filmet a Litera választotta, választását gesztusnak szánja, amellyel a Magyar Kultúra Napján a kultúra és művészet fontossága és szabadsága mellett áll ki.

 

Nárcisz és Psyché – színes, magyar játékfilm, 1980, rendező: Bódy Gábor, író: Weöres Sándor, forgatókönyvíró: Csaplár Vilmos, Bódy Gábor, zeneszerző: Vidovszky László, operatőr: Hildebrand István, vágó: Bódy Gábor, szereplők: Patricia Adriani (Psyché), Udo Kier (Nárcisz), Cserhalmi György (Maximilian von Zedlitz báró), Pilinszky János, Jánossy Ferenc, Erdély Miklós, Hajas Tibor. A Weöres Sándor Psyché című verses regénye alapján készült film “fantasztikus”, romantikus szerelmi vízió. Weöres irodalmi leleménye az, hogy Lónyai Erzsébet, a XVIII-XIX. század fordulójára álmodott felvilágosult költőnő és cigány-grófnő képzeletbeli történetét Ungvárnémeti Tóth László, a XIX. században valóban élt, töredékes életművű, tragikus sorsú, rövid életű tudós, költő és drámaíró alakjához kapcsolja. Kettejük szenvedélyes, beteljesületlen testvérszerelme, a női öntudatra ébredés, énkeresés, lázadás mentén a mű több mint száz éven ível át. Bódy a mitologikus tematikájú és idejű történetet sajátos dramaturgiával, különleges viziókba ágyazva “idézi meg”. Hősei nem öregszenek, s a képi világ ezt a szellemtörténeti “fantasztikumot” stilizálja: az elszínezett jelenetek, az expresszionistán túlrajzolt díszletek látványként próbálják megidézni a Történelem és a Lélek szellemét, küzdelmét.

 

Sorozatszerkesztő: Bán Magda és Nagy Gabriella

 

Bővebben: www.litera.hu

 

Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2011 január 21

Részletek

Dátum: 2011. 01. 21.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: