BERGMAN TRILÓGIA 2. / HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN (ideiglenes időpont)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BERGMAN TRILÓGIA 2. / HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN (ideiglenes időpont)

INGMAR BERGMAN: ÚRVACSORA

Úrvacsora /Nattvardsgästerna/– svéd filmdráma, 1963, 79 perc, rendező: Ingmar Bergman, forgatókönyvíró: Ingmar Bergman, operatőr: Sven Nykvist, jelmeztervező: Mago, producer: Allan Ekelund, látványtervező: P.A. Lundgren, vágó: Ulla Ryghe szereplők: Gunnar Björnstrand – Tomas Ericsson, Ingrid Thulin – Märta Lundberg, Max von Sydow – Jonas Persson, Gunnel Lindblom – Karin Persson, Allan Edwall – Algot Frövik
A trilógia második filmjében Bergman még mélyebbre ás az emberi lélek feltárásában. A Tükör által homályosan szeretet-Isten problémájának helyébe itt a szerelem-szeretet-Isten komplexus lép. Főhőse a közép-svédországi Dalarna tartomány egyik kis falujának papja, a már nem egészen fiatal Tomas Ericsson lelkész. Vajon milyen papnak bizonyul, hogy adhat híveinek lelki vigaszt az, aki hosszas tépelődés során megértette rég: Isten nem segít, Isten nevében hiába a szó, csak mi emberek és Isten rossz papja lettünk egyre reménytelenebbek. “Mindvégig az az ÉN áll a középpontban, aki fenyegetőzik, dühöng, könyörög, és aki szeretne kikerülni a zavaros helyzetéből. Folyamatos játék zajlik a főoltár előtt. A mindent lezáró végső dráma: Nem engedem el a kezed, amíg áldásodat nem adod rám.” Az ÉN bemegy a templomba, magára zárja az ajtót, és ott marad lázas állapotban. Az éjszaka kétségbeejtő csendje, a sírok, a halottak, a sóhajtó orgonasípok, a patkányok, a múlt szagfoszlányai, a homokóra, az iszony, amely épp ennek az éjszakának szülötte. Ez a GETSEMÁNE, a keresztre feszítés, az ítélet. „Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?”

A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak (a műsorváltozás jogának fenntartásával):
December 9. Bergman trilógia: Csend (ideiglenes időpont)
Belépődíj: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2022 november 11

Részletek

Dátum: 2022. 11. 11.
Időpont: 18:00 - 22:30