BIBÓ ISTVÁN KONFERENCIA ÉS KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BIBÓ ISTVÁN KONFERENCIA ÉS KÖNYVBEMUTATÓ

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a Corvina Kiadó és a Bibó István Társaság szervezésében

BIBÓ KONFERENCIA II.
– az est moderátorá: Király Levente  –

„…sikerült … az államot ismét emberséget, adott szót, kölcsönösséget nem ismerő dúvaddá tenni. A legsürgősebb feladat ennek a dúvad-államnak minden megnyilvánulásait felszámolni.”
Bibó István, 1956. október 27-29.

Előadók:
Dénes Iván Zoltán: Az életmű aktualitása
Lázár Domokos: Ép alkat és reagálóképesség: a hatékony felsőoktatási autonómiaküzdelem összetevői egy autokratikus rendszerben
Fleck Zoltán: Zsákutcás habitusok
Majtényi László: Bibó István és a Magyar Köztársaság végleges alkotmánya
Fábián Áron – Matyasovszky-Németh Áron: Elit és szociális érzék a 21. századi Magyarországon, avagy milyen társadalompolitikát ajánl nekünk Bibó 2022-ben?


„…sikerült … az államot ismét emberséget, adott szót, kölcsönösséget nem ismerő dúvaddá tenni. A legsürgősebb feladat ennek a dúvad-államnak minden megnyilvánulásait felszámolni.”
Bibó István, 1956. október 27-29.

Dénes Iván Zoltán (Budapest, 1946) eszmetörténész, a Bibó István Szellemi Műhely alapító elnöke (1996-2012), az Academia Europaea (London) tagja (1995-), a Marczali Henrik Kutatócsoport vezetője (2016-). Legutóbbi könyvei: A történelmi Magyarország eszménye. Szekfű Gyula a történetíró és ideológus (Kalligram, Pozsony, nagymonográfia, 2015); Bibó István összegyűjtött írásai 1-3. (Kalligram, Budapest, forráskiadás, 2016-2019); Értelmiségi minták. (Kalligram, Budapest, 2019). Publikációs jegyzék: https://bit.ly/35IcZO6
Lázár Domokos az Eötvös Károly Intézet kutatója. Jogász, szociológus. Fő kutatási területe a demokrácia válságjelenségei, az antidiszkrimináció és az esélyegyenlőség jogi és szociológiai aspektusai.
Fleck Zoltán az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Társadalom- és Jogelméleti tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Főbb kutatási területe a jogi kultúra, jogtudat, jogállam és igazságszolgáltatás.
Majtényi László egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Számos itthon és külföldön közreadott könyv, antológia, és szakcikk szerzője és szerkesztője.
Fábián Áron 2019-ben végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar jogászképzésén, jelenleg PhD-hallgató a Jog- és Társadalomelméleti Tanszéken. Tanulmányai alatt a Bibó István Szakkollégium tagja volt, az ott létrejött Jogelméleti Műhely egyik alapítója, jelenleg az intézmény igazgatóhelyettese.
Matyasovszky-Németh Áron
a Bibó István Szakkolégium igazgatója.
Regisztrálni a koch.andrea@lira.hu,email címen lehet május 10-én 11 óráig.
A kötet 20%-os kedvezménnyel a helyszínen megvásárolható.
A belépés díjtalan.

2022 május 11

Részletek

Dátum: 2022. 05. 11.
Időpont: 18:00 - 22:00