BORCSÜTÖRTÖK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BORCSÜTÖRTÖK

Vendégünk:

 

DEBRECZENI KÁLMÁN

Barátaim a borban!Csütörtökön Debreczeni Kálmán lesz a Nyitott Műhelyben a Borcsütörtök vendége.

Találtam róla, illetve ugyancsak a brókerséget a borászatra cserélő nejéről, Ferenczi Pálmáról néhány oldalt. A legérdekesebb a Művelt Alkoholista értékelése, amely olyan hosszú, hogy inkább csak a címet másolom ide:

http://alkoholista.blog.hu/2008/06/11/brokerborok?fullcommentlist=1

találtam még egy bejegyzést egy borvacsorájukról,

http://www.vinoport.hu/?node=1369

illetve néhány mondatot a borkritikussá lett Pálffy Istvántól:

“Szóval ez a Ferenczi hasonló történet, mégpedig szekszárdi, pontosabban Debreczeni, aki etyeki. Kissé konfúzus helyzet, s még nem is ittunk egy kortyot sem. Arról van szó, hogy egy bizonyos Debreczeni Kálmán területeket vásárolt Etyeken, a kedves neje pedig Ferenczi Pálma néven örökölt Szekszárdon. A házaspár a tőzsdeparkettet koptató bőrtalpú cipőt és a magas sarkút cserélte gumicsizmára, és 2000 óta borászatot fejlesztenek. Két éve szüreteltek először, s mostanában már a csapból is ők folynak. A borok minőségét tekintve ez viszont korántsem negatív. Egytől egyig szépen megalkotott tételek, Mérész Sándor – egykori Gál Tibor tanítvány – pincemunkáját dicsérik. Még fanyalognak a kritikusok, de hamar meg fogják adni magukat. Egyrészt Kálmán exbrókerhez méltó, lehengerlő stílusának nehéz ellenállni (az ő testvérbátyja volt a Vylyanalapító néhai Debreczeni Pál, aki úgy ment előre Villányban, mint a gőzhenger), másrészt a borok ígéretesek. Az emlegetett szekszárdi rozé például merlot, zweigelt és pinot noir házasítás. Mély gyümölcs- és virágillatot áraszt: cseresznyétől a vadrózsáig. Szájban az érett gyümölcs tovább folytatódik. Szépen lekerekedett savai kitűnő egyensúlyt tartanak a 2007-es évjáratnak köszönhető magas alkoholtartalommal. Nagy testű, harmonikus bor. A Debreczeni szőlőbirtoktól pedig az etyeki pinot noir mutatja jól a pince szándékát: érett rubin színű, cseresznyés, egy elegáns, stílusos burgundi. Majd a piac beárazza.

Borok, poharak és más túrafölszerelések a helyszínen várnak. Mivel a jó italok sajnálatos módon nem olcsók, a résztvevőktől a költségekre pénzt szeretnék bevasalni, ráadásul előre. Ez a pénz kizárólag a felmerülő költségek (poharak, bor, rágcsálnivaló) fedezését szolgálja. Kalauzainkat szeretettel látjuk vendégül az esték mindegyikén. Mivel a létszám limitált, előzetes bejelentkezés szükséges az lokeandras@gmail.com címen. Lőke András, az estek szervezője

Belépődíj: 6.000 Ft

2009 június 11

Részletek

Dátum: 2009. 06. 11.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: