MALATINSZKY CSABA Villányból
mutatja be borászatát
Malatinszky Csaba öntörvényű és szuggesztív egyéniség, aki jó ízléssel és hallatlan tudatossággal halad egy úton, mely a nemzetközi színvonal és a külföldi piac felé vezet. Ő az első sommelier itthon a Petneházy Country Club-ban majd a Gundelben, ő hozza be az első borhűtőt Magyarországra, ’92-ben Pesten ugyancsak elsőként létesít vinotékát, majd ’97-től korszerű pincészetet épít Villányban, részt vesz az első villányi küvék létrehozásában, úttörőként alkalmazza az irányított erjesztést a villányi vörösborászkodásban, elsőként palackoz sur lie-borokat, satöbbi. A kezdetektől fogva a világszínvonalhoz méri magát, eszményeit leginkább Medoc formálja. Kicsit nobilis outsiderként dolgozik Villányban, nem vesz részt a rurális közösség életében, a maga útját járja. Fontos megjegyezni, hogy Malatinszky mindezt önerőből, lépésről-lépésre teszi, tőkéstárs vagy külföldi tőke, egyszóval komoly tőkeháttér nélkül, mindent visszaforgatva és hitelekkel támogatva, néha pengeélen táncolva, szakadatlan munkával, ahogy sokan mások. Nem azt nézi, mit árulnak a szomszédban, hanem igyekszik igényt teremteni, nem követni, hanem diktálni az ízlést. A borászat szellemi munka, vallja Malatinszky, hozzátéve: kapálni és pincemesterkedni nem a borásznak kell. Tompa Imre
Borsor az esthez:
– Siklósi Chardonnay 2006
– Tenkes 2005/2006
– Pinot Bleu 2006
– Noblesse Merlot 2006
– Cabernoir 2006
– Kövesföld 2006 1.5L
– Kúria Cabernet Franc 2006
Bövebben: www.malatinszky.hu
2006. novemberében Bárány István gyorstalpalójával indult a Nyitott Műhely borkóstolási sorozata. Minden ilyen estén velünk van legalább egy élő borkalauz, aki az általa válogatott borok világát segít fölfedezni. Egytől egyig érdekes emberek, lebilincselő előadók és nem utolsó sorban kitűnő borértők. Borok, poharak és más túrafölszerelések a helyszínen várnak. Mivel a jó italok sajnálatos módon nem olcsók, a résztvevőktől a költségekre pénzt szeretnék bevasalni, ráadásul előre. Ez a pénz kizárólag a felmerülő költségek (poharak, bor, rágcsálnivaló) fedezését szolgálja. Kalauzainkat szeretettel látjuk vendégül az esték mindegyikén.
Mivel a létszám limitált, előzetes bejelentkezés szükséges az a.loke@hvg.hu címen. (Lőke András, az estek szervezője)
Belépödíj: 6.000 Ft