BOREST

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BOREST

Vendégünk: HORVÁTH ZOLTÁN mohácsi borász

 

– közreműködik: BORBÉLY MIHÁLY szaxofonon –

 

 

December 13-a a Karácsony előtti utolsó alkalom a borkóstolásra a Nyitott Műhelyben, ráadásul eléggé különleges műsorral. Két meghívottunk is lesz. Az egyik – na, ezt nem nehéz kitalálni – borász. Amit nehezebb, az a borvidék, hiszen Horváth Zoltán olyan környékről jön, ahonnan eddig nem járt nálunk senki: Mohácsról. Már kóstoltam a borait egyszer a Petőfi Irodalmi Múzeumban, hát, remekek voltak. Idemásolok egy listát, amit az imént kaptam tőle:

Borka 2007 Mohácsi Királyleányka

Rozé 2009 NéróKékfrankos, kissé vaskos rozé – “ahogy mi szeretjük”

Lárfa 2009 Néró – Portugieser – Kékfrankos mohácsi bozsolé

Prím 2007 Cab. fr.-Kékfr. – Cabernet sauvignon cuvée: karcsú nagyvörös

Cirfandli 2008 édes – mazsolás túrós mellé.

És mellé nemcsak mazsolás túrós lesz: Zoltán, aki maga is mohácsi bordalokkal tarkítja a szövegelést, elhozza barátját, az egyik legjobb magyar szaxofonost, Borbély Mihályt, aki az este folyamán fújni fogja. Gyertek! S kérlek, ha van időtök, jelezzetek vissza, hogy nagyjából tudjuk, hányan leszünk! (A cím: Nyitott Műhely, Ráth György utca 4. a Délinél; az idő: dec. 13. vasárnap, este fél 8.)

Üdv: Lőke András

 

 

PS.: Horváth Zoltán borairól a www.planina-borhaz.hu honlapon olvashattok bővebben, idemásolok egy rövid bemutatkozót: Kézműves, családi borászatunkat 2003-ban alapítottuk, azzal a céllal, hogy megőrizzük illetve továbbéltessük Mohács kitűnő adottságokkal rendelkező szőlőhegyének – a mi nyelvünkön, azaz sokacul a Planinának – szőlő és borkultúráját. Ekkor kezdtünk szőlőtelepítésbe és körvonalazódott a ma 4 hektáros birtok szerkezete.

Bár a környékünket elsősorban fehérboros vidéknek ismeri a borértő közönség nagy része, a régi összeírásokból kiderült, hogy a filoxéra előtt 70-80%-ban Mohácson is – a közeli Villányhoz és Szekszárdhoz hasonlóan – kékszőlő fajtákat termesztettek. A mohácsi szőlőhegy termőhelyi adottságai – a rendkívül magas napsütéses órák száma, a kötött szerkezetű, kitűnő vízháztartású lösztalaj, a Duna rendkívül érdekes hatása az időjárásra mind – mind arra utaltak, hogy érdemes a fehérbort adó fajták termesztése mellett minőségi rozé, siller és vörösborok készítésével is próbálkoznunk.

Borok, poharak és más túrafölszerelések a helyszínen várnak. Mivel a jó italok sajnálatos módon nem olcsók, a résztvevőktől a költségekre pénzt szeretnék bevasalni, ráadásul előre. Ez a pénz kizárólag a felmerülő költségek (poharak, bor, rágcsálnivaló) fedezését szolgálja. Kalauzainkat szeretettel látjuk vendégül az esték mindegyikén. Mivel a létszám limitált, előzetes bejelentkezés szükséges az lokeandras@gmail.com címen. /Lőke András, az estek szervezője/

Belépődíj: 7.000 Ft

2009 december 13

Részletek

Dátum: 2009. 12. 13.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: