BORHÉTFŐ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BORHÉTFŐ

Vendégünk:

FRANZ WENINGER

ifjabb Franz jön

Papája Burgenlandban, ő maga Sopron környékén borászkodik. A Weninger-borok nem olcsók, de többnyire állati jók, ha öt kedvenc borászomat kellene fölsorolnom Magyarországon, Franz biztosan közéjük tartozna. Egyszer már ittunk a Nyitottban néhány Weninger-bort, amikor Lányi Dani adott elő arról, hogy a talaj és a környezet hogy befolyásolja az ízeket. (Nagyon.) Szóval 16-án jön a Franz, gyertek ti is!

Az est borsora:

Blanc de Noir

Kék 08

Kék Balf 07

Kék Spern Steiner

Blaufrankisch 08

Blf hochaecker 07

Alte Reben 07

Cabernet Franc 06

A borlistában nem tudtam mindent visszafejteni, a “Kék”, gondolom, a kékfrankos, és ahol ezt Blaufrankisch-nek nevezi, az a papáé, burgenlandi termés. A Hochaecker ugyancsak a papa dűlője és az Alte Rebenről is ezt gondoltam először, botorul. A Wikipedia azt mondja, ez a régi, általában 40 évesnél idősebb borok jelzője. Ha viszont a 07-et is jól értelmezem, ennek a bornak már csak 38 éve van odáig. Na de minderről és minden másról meg lehet kérdezni Franzot hétfő este a Nyitott Műhelyben. Angolul fog előadni, de nem akadály, ha valaki nem beszéli jól ezt az egzotikus nyelvet, fordít majd az angolul beszélő szomszédja, vagy ha ilyen sem akad, én is szívesen vállalom.

Üdv: Lőke András

id. Franz nem lesz itt

A Weninger név nem csak Ausztriában cseng jól, hanem hazánkban is. 1995-ben az év borásza lett a sógoroknál, majd két évvel később, a sikeren felbuzdulva elhatározta, hogy meghódítja Magyarországot is. Nálunk még nem ért fel a csúcsra, de közel jár hozzá: fiával, ifjabb Franzzal együtt, aki nemrégiben átvette a balfi és a villányi munka irányítását.

ifjabb Weninger mániája, hogy a Soproni Kékfrankosból készítsen csúcsbort. Meg akarja mutatni, hogy ebből is lehet világmárka, s vitathatatlan, hogy a Kékfrankos Selection elnevezésű bora megállja a helyét a Föld bármely országában. Szivardoboz illatú, sötétvörös színű, tanninos bor, amit könnyű megszeretni. Már-már népszerűbb, mint a Frettner Cuvée, amely Weninger másik specialitása. A Frettner egy dűlő neve, maga a bor pedig Syrah, Kékfrankos és Merlot keverék. „Célom a helyi mikroklíma, illetve a talajadottságok megjelenítése a borokban, úgynevezett terroir borok készítése.” — vallja a borász, aki rozét, Kékfrankost, Syraht, Pinot Noirt, Cabernet Francot és Merlot-t egyaránt forgalmaz. Franz Weninger büszke arra, hogy a nemzetközileg elismert Falstaff Wine Guide a Merlot-ját 94 pontra értékelte a 100-ból a 2004-2005. évi borversenyen. A borász most arra készül, hogy a villányi Cabernet Franc selection, amely kicsit füstös, csípős is, magas értékelést kapjon a nemzetközi viadalokon. Nálunk, Magyarországon már elérte a csúcsot, hiszen a Borbarát magazin 2004-ben az egyetlen 5 csillagot adta ennek a vörösek közül.

A Kékfrankos cimkéje

Borok, poharak és más túrafölszerelések a helyszínen várnak. Mivel a jó italok sajnálatos módon nem olcsók, a résztvevőktől a költségekre pénzt szeretnék bevasalni, ráadásul előre. Ez a pénz kizárólag a felmerülő költségek (poharak, bor, rágcsálnivaló) fedezését szolgálja. Kalauzainkat szeretettel látjuk vendégül az esték mindegyikén. Mivel a létszám limitált, előzetes bejelentkezés szükséges az lokeandras@gmail.com címen. /Lőke András, az estek szervezője/

Belépődíj: 7.000 Ft

2009 november 16

Részletek

Dátum: 2009. 11. 16.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: