BRESSON FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BRESSON FILMKLUB

Az ötéves Szerzői Filmklub 2011-2012-ben bemutatja:
ROBERT BRESSON: VÉTLEN BALTAZÁR

Robert Bresson

A Francia Új Hullám Kiadó tavaly szeptemberben megjelentetett könyvéhez (Paul Schrader: A transzcendentális stílus a filmben – Ozu/Bresson/Dreyer; Szerzőifilmes Könyvtár 2. kötet) kapcsolódóan a Szerzői Filmklub szervezésében a nagysikerű Ozu-sorozatot folytatva újabb filmvetítés-sorozatot szervez 2012. tavaszán a budai Nyitott Műhelyben: “A transzcendentális stílus a filmben: Robert Bresson” címmel.
A filmvetítések előtt rövid bevezető, majd a film után beszélgetésre lesz lehetőség. Sőt, azok számára, aki a témával még otthon is foglalkozni szeretnének a Francia Új Hullám Kiadó jóvoltából a helyszínen kedvezményesen lesz megvásárolható a sorozathoz kapcsolódó, magyar nyelven először megjelent 1972-es Paul Schrader kötet a transzcendentális filmstílusról.

Vétlen Balthazár (Au hasard Balthazar) – fekete-fehér, feliratos, francia-svéd filmdráma, 95 perc, 1966, rendező: Robert Bresson, forgatókönyvíró: Robert Bresson, zeneszerző: Jean Wiener, operatőr: Ghislain Cloquet, vágó: Raymond Lamy, szereplők: Anne Wiazemsky (Marie), Walter Green (Jacques), François Lafarge (Gérard), Jean-Claude Guilbert (Arnold), Philippe Asselin (Marie apja), Nathalie Joyaut (Marie anyja)
Bár a címszereplő Balthazár egy szamár, nem ezópuszi tanmesét és nem is kalandos állattörténetet látunk. Bresson szavaival: “A szamár ugyanazokat a szakaszokat éli át, mint egy ember: gyermekkorában a becézgetést, érett korában a munkát, a tálentumot az élet feleútján, s a végső misztikát, mely a halált közvetlenül megelőzi. A szamár hordozza a terheket, s meghal aztán, mert az emberek bűneit hordozza.” A szamár mellett, mely különféle bűnöket – gőgöt, iszákosságot, lustaságot, durvaságot, pénzvágyat, a kiszolgáltatottak megalázását – megtestesítő emberekkel találkozik, a film másik hőse Marie, aki szintén védtelen és vétlen teremtmény. Kettőjük sorsa párhuzamos, mindketten áldozatok. Marie-t Anne Wiazemsky játssza, a legnagyobb modern katolikus író, Francois Mauriac unokahuga. A későbbi híres Godard-színésznő (és Godard nagy szerelme) itt még ismeretlen kislány, kinek gyermeki szépsége, tisztasága és ártatlansága egészen különleges és megejtő.

Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik!)

2012 április 06

Részletek

Dátum: 2012. 04. 06.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: