CSUKÁS ISTVÁN EMLÉKNAP

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

CSUKÁS ISTVÁN EMLÉKNAP

BÚCSÚ CSUKÁS ISTVÁNTÓL
– 20 órától Csukás Istvánra felnőtteknek szóló verseivel emlékezünk a Bettike Quartet és Horváth Kristóf “Színész Bob” közreműködésével, előtte 15 órától levetítjük a Le a cipővel!, valamint a Keménykalap és Krumpliorr című filmeket –


Majd egyszer alád fekszem, világ,
engedelmesen, de milyen engedelmesen!
Hiányom betöltődik, összecsap fölöttem
a szín-illat-zaj-hullám, elsimul,
volt-nincs, árad tovább a nélkülem-minden,
terjed a szemem-nem-látja fény,
dübörög a fülem-nem-hallja hang,
vacog a szívem-már-nem-érzi-félelem.

 

“Azzal tisztában vagyok és nemhogy nem bánom, örülok neki, hogy jobban ismernek, mint gyerekeknek írót, mint a felnőtteknek író költőt. Úgy szoktam mondani, hogy két szárnyam van, az egyik a költészet – egyik a vers, a másik pedig a mese és szépen repülök. De ezzel se vagyok egyedül! Ha nagy példára szabad hivatkoznom Weöres Sándornál szinte nem lehet megmondani, hogy melyik a gyerekvers, meg melyik a felnőtt vers, hiszen a Galagonya pont olyan gyönyörű, mint bármelyik nagy filozófiai költeménye.
Van egy zenekar, úgy hívják, hogy Bettika Quartet. Egy elég hosszú műsort adnak a felnőtt verseimből – fölváltva zenélnek, énekelnek, szavalnak. Ennek két okból örülök, az egyik az, hogy a felnőtt verseimet ‘propagálják’ – ha szabad így mondani – ami egy kicsit mindig háttérbe volt szorítva. Nagy sikerrel állítólag. A másik pedig az, hogy egy műfajt támasztanak föl…”
Csukás István
(‘A Nagyok’ c. dokumentumfilmből)
A belépés díjtalan, de támogatást elfogadunk.

2020 március 04

Részletek

Dátum: 2020. 03. 04.
Időpont: 20:00 - 23:30