DEVILLE FILMKLUB 14.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DEVILLE FILMKLUB 14.

A Szerzői Filmklub 2015-ben bemutatja: Titkos találkozások a kékruhás növel, avagy Michel Deville (1931-), az örök libertinus” című sorozatának a keretében:

KÖLYÖKBANDA
– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

Michel Deville mint amatőr kezdte pályáját, majd 1951-1958 között Henri Decoin asszisztense volt több mint egy tucat filmnél. Később J. Meyer technikai munkatársa, amikor az a Comédie Francaise előadásában kamera elé vitte Moliére Úrhatnám polgárát és Beaumarchais komédiáját, a Figaro házasságát. Mint önálló alkotó 1961-ben mutatkozott be egy mai lélekelemző történettel (Ma este vagy soha; 1961), amelynek főszerepét Anna Karina és Claude Rich játszotta. Általában a könnyű komédiák elegáns mestere. Naálunk is nagy sikerrel vetítették A Mona Lisa tolvaja (1966) derűs történetét Marina Vlady és George Chakiris-szel. 1978-ban készült Az 51-es dosszié, amellyel César-díjat nyert. 1986-ban filmrendezőként is César-díjban részsült a Nyakunkon a veszély című filmjéért.
“Michel Deville a francia film Marivaux-ja. Színháztörténész legyen a megmondhatója, mikor volt utoljára fényes Marivaux-bemutató Magyarországon. Pedig boldog és irigylésre méltó közönség, mely ezen az írón mulathat. […] Kicsit émelyítő és tolakodó magyar címmel (Ártatlan gyönyör) egy minőségére eddig is igényes „kismester” legjobb filmje, A felolvasónő mostanában kerül a magyar mozikba. A film túl csendes, túl szellemes és túl ízléses ahhoz, hogy sikere legyen. Talán a kritika! – gondolnánk, bár reményeinket lohasztja, hogy Deville-nek már jónéhány nálunk bemutatott filmje makacsul elkerülte a kritika figyelmét: sem A kékruhás nő, sem Az 51-es dosszié, sem a Kölyökbanda nem találtatott méltónak igényes bírálatra.” (in: Bikácsy Gergely: Titkos találkozások a kékruhás nővel, Filmvilág 1989/9. pp. 16-21.)

Kölyökbanda /La petite bande/ – franci film, 1983, 91 perc, rendezte: Michel Deville , forgatókönyv: Gilles Perrault, zene: Edgar Cosma, operatőr: Claude Lecomte, vágó: Raymonde Guyot, szereplők: Andrew Chandler, Hélène Dassule, Nicole Palmer, Hamish Scrimgeour, Katherine Scrimgeour, Nicolas Sireau¸ Remi Usquin, Valerie Gauthier
Gesztusokra épülő komédia Jacques Tati szellemét idézi, gyermekjáték Deville-módra…
Élénk fantáziájú gyerekek unatkoznak egy angol kisváros zeneiskolájában. Egyik nap fellopódznak egy komphajóra, s átkelnek a kontinensre. Franciaországban leleményesen szerzik meg, amire szükségük van, kivágják magukat a legnehezebb helyzetekből is, lerázva üldözőiket. Amikor bekerülnek a rendőrségre, őrületbe kergetik a zsarukat és a pszichológusokat. Két társukat aztán elkapják s megöregítik a gonosz felnőttek, de a bandának sikerül visszafiatalítani és kiszabadítani őket. Megelégelvén a kalandokat, egy bárkán indulnak vissza Angliába, amely útközben elsüllyed, s ők úszva érnek partot egy lakatlan szigeten.

* * *
szeptember 2. Veszély a lakban (1985, fsz.: Michel Piccoli)
október 7. A felolvasónő (1988, fsz.: Miou-Miou)
november 4. Nyáréjszaka a városban (1990) mf.
FIGYELEM!
2016 folyamán egy Robert Bresson életműsorozat is várható, pontos információ és részletek miatt, kérjük figyelemmel kísérni Szerzői Filmklub csoportunkat!
A sorozat kísérőkiadványaként a Francia Új Hullám Kiadó gondozásában készül a Szerzőifilmes Füzetek 1. száma Michel Deville filmrendezőröl!
A filmklub előtt és után a Francia Új Hullám Kiadó első magyar nyelvű Godard-tanulmánykötete kedvezményesen 2.500Ft-ért vásárolható meg: JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása (Szerzőifilmes Könyvtár 3. kötet) címmel.
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2016 május 06

Részletek

Dátum: 2016. 05. 06.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: