TRIÓ KONCERT VENDÉGEKKEL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

TRIÓ KONCERT VENDÉGEKKEL

ROHMANN DITTA – SZŐKE SZABOLCS –  SZALAI PÉTER TRIÓ
– vendég: Csókás Zsolt (gitár), közreműködik: Szabó Vera és Rácz Attila (mindketten színművészek) –


Kép: Rethey-Prikkel Tamás/Müpa

Utolsó Karácsony előtti programunk igazán ünnepi alkalom! Robert Walser és Danyiil Harmsz szövegek is elhangzanak majd ebben az egészen különleges zenei környezetben. Gyertek el, készüljünk együtt az elkövetkező napokra ezzel a rendkívüli koncerttel és előadással.
Rohmann Ditta Junior Príma és Artisjus díjas csellóművész. J.S.Bach és a XX. századi,  valamint a mai kortárs zeneszerzők műveinek avatott és szenvedélyes tolmácsolója. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, fellép szólistaként, kamarazenészként és a Chamber Orchestra of Europe vendégeként. Kitüntetéses diplomát szerzett Budapesten Perényi Miklósnál és Baselben Ivan Monighettinél. Korábban tanult Bostonban, a New England Conservatoryban Suren Bagratuninál. Mesterkurzusokon csiszolta tudását, többek között Bernard Greenhouse, Frans Helmerson, Steven Isserlis, Rados Ferenc és Schiff András óráin. Kamarazenészként nemzetközi és hazai versenyek díjazottja, a Premio Trio di Trieste és az Orpheus Festival Zürich különdíjasa.  2008 óta egy párizsi Jean-Baptiste Salomon csellója van, 1770-ből. Mindemellett bátran kalandozik más zenei stílusok (jazz, világzene) irányába is, ennek egyik ékes bizonyítéka, a 2014 óta működő duó formáció is, amelyet SZŐKE SZABOLCS Artisjus díjas zeneszerzővel, a balkáni és keleti vonós hangszerek specialistájával közösen hoztak létre. Az igen eltérő múlttal és különböző játék technikákkal rendelkező vonós hangszerek : a cselló, a gadulka és a sarangi új hangzásbeli lehetőségeit és különleges,egyéni ízeit kutatják, Szőke Szabolcs kompozícióinak bemutatásán keresztül. A művek előadása során a két szólista gyakran él a szabad improvizáció eszközeivel is. Néhány darabban a szintén egyedi és varázslatos hangszer, az array mbira (120 hangos kalimba) kíséretével szólal meg a cselló és Ditta énekhangja. A duó repertoár néhány kompozícióját korábban már hallhatták – többek között- az Opus Jazz Club közönsége is a Trió Squelinivel közös koncerteken. Talán túlzás nélkül elmondható, hogy ebben a duóban és a DUETTI PARALLELI teljes lemez anyagában teljes gazdagságában és szépségében bontakozik ki a két vonós hangszer közös hangzásának szinte minden lehetősége. Az sem véletlen, hogy a felvételt a Patyolat/Próbaüzem termében rögzítették, hiszen ez volt egyben a duó első közös fellépésének is – anno – a helyszíne. Rohmann Ditta olyan sokoldalú zenész, akit egyaránt láthatunk nagy koncerttermek szólistájaként csakúgy, mint világzenei formációban improvizálni, táncosokkal közös produkció főszereplőjeként, kamarazenészként és újabban színészként is.
Szőke Szabolcs egy személyben zenész, képzőművész és színházi alkotóművész. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, majd érdeklődése a különleges hangzású, főként keleti vonós hangszerek (gadulka, sarangi, gusla) felé fordult. Ezzel egyidejűleg ritkán hallott és kevésbé ismert hangszereket tervezett, többet meg is valósított különböző színházi produkciókban és koncerteken. Mindemellett képzőművészként is tevékenykedett, egyéni és csoportos kiállításokon, és ezáltal a látványtervezés a színházon belül igen közel állt hozzá. Zenészként először a színház keretein belül kezdett el dolgozni. Zenei pályafutása szólistaként a Franciaországban különösen népszerű Kolinda együttessel kezdődött 1978-79-ben. Ezzel a zenekarral sikerrel szerepelt számos fesztiválon és játszott többek között a párizsi Olympia színpadán, valamint a Théátre de la Ville-ben. Majd 1981-ben megalakította a Makám együttest Krulik Zoltánnal, amely a magyarországi kortárs zenét és a különböző népzenéket egységbe olvasztó, szintézisre törekvő zenei formációk közül talán az egyik legismertebb Kelet-Európában. Később, 1994-ben, néhány ismert jazz muzsikussal együtt megalakította a TIN-TIN Quartettet (2003-tól Quintett), amely rögtön óriási sikert aratott a budapesti World Music Festivalon. 2002-től létrehozta az EKTAR együttest. Szőke Szabolcs túlzás nélkül nevezhető a magyar világzene egyik „keresztapjának”. „Gadulka Man” – ahogy a WOMEX művészeti igazgatója, a világhírű zenész-producer Ben Mandelson nevezte. A hangszerek közül mindmáig a gadulka maradt Szőke leghűségesebb társa, de tucatnyi egzotikus instrumentumon játszik még – az indiai sarangitól az afrikai mbiráig – etnikus és kamarazenét, jazzt, illetve ezek különleges fúzióját, sok éve azonos mélységgel és kompromisszumok nélküli tartással.
Szalai Péter észak-indiai klasszikus zenét játszó magyar ütőhangszeres, korunk egyik legjobb nyugati születésű tablazenésze. Számos kiadványon játszik vendégszereplőként tablán és más ütős hangszereken is. Jelenleg is keresett zenész különböző jazz, etno és fúziós produkciókhoz.
Rohmann Ditta – cselló, aquaphone, ének
Szőke Szabolcs –
gadulka, sarangi, array mbira és az elhangzó művek zeneszerzője
Szalai Péter – cajon, cajonito, kalimba, basszus-kalimba, frame drum, aquaphone, kis ütőhangszerek
Belépődíj: 1.800, diák: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő: Balogh László Bacilus)

2022 december 23

Részletek

Dátum: 2022. 12. 23.
Időpont: 20:00 - 23:00