DZESSZMECSERE – ÚJ FOLYAM 16.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DZESSZMECSERE – ÚJ FOLYAM 16.

MITŐL SZÓLNAK A STANDARDEK?
Vendégünk: DÉS ANDRÁS
– interaktív zenés beszélgető estek a jazzről, minden második kedden, Kerekes György és Pallai Péter vezetésével –

András elképzelése a következő: „A Summertime-on keresztül vizsgálnánk meg az interpretáció sokszínűségét és szubjektivitását, azt, hogy egy-egy dal mennyiben eszköz illetve mennyiben cél a jazz-zenészek számára és ha marad idő, akkor különböző ritmikai megoldások segítségével illusztrálnám, hogy egy-egy ritmusalap milyen nagy mértékben tudja megváltoztatni egy dal jelentését.”
….és persze szó lesz bármilyen témáról, amelyet a közönség soraiból vetnek fel.
Dés András 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. Számos népszerű jazz-együttes tagjaként turnézott Európa-szerte, mint például a Balázs Elemér Group, a Kaltenecker Trió, a Dés László Septet, a Winand Quartet, a Zoltán Lantos Mirrorworld vagy a Lukács Miklós Quintet.
Többek között olyan jelentős és világhírű helyszíneken játszott, mint a Carnegie Hall, a Covent Garden, az amszterdami Concertgebouw, a damaszkuszi Operaház, az izraeli Jerusalem Theatre vagy a 2010-es sanghaji világkiállítás. Ütőhangszeresként közreműködött több mint nyolcvan albumon és számos filmhez, színházi előadáshoz szerzett zenét. Két lemez jelent meg saját neve alatt, az első, az Unquiet Stillness 2009-ben, a második, a Tourist No.1 2014-ben. 2014. novemberében volt a premierje a Szkéné színházban szóló-estjének, a Farkasszemnek.
A jazz mellett Dés egyéb zenei stílusokban is otthonosan mozog. Tagja volt Magyarország egyik legsikeresebb popzenekarának, a Jazz+Az-nak, számos népdalénekesnővel is dolgozott, többek között Palya Beával, Szalóki Ágival és az elektronikus világzenét játszó Mitsoura zenekarral.
A közreműködés a világhírű kortárs zeneszerző, Eötvös Péter „Music for New York” című művének felvételén szintén meghatározó élmény volt számára, csakúgy, mint a közös zenélés olyan előadókkal, mint Palle Mikkelborg, Frank London, Charlie Mariano, Theodossii Spassov, Randy Brecker, Jack DeJohnette, Gerard Presencer, Iain Ballamy, Huw Warren, Eivind Aarset, Dave Liebman, Eric Truffaz, Wolfgang Muthspiel és Chris Potter.
Az elmúlt évek során Dés egyéni ütőhangszeres szettet fejlesztett ki magának, melyen jobb kezével dobosként, a ballal pedig ütőhangszeresként játszik. Számos egyéb kézi ütőhangszert is használ, többek között a magyar kannát és ütőgardont, hangszereket a latin-amerikai tradícióból vagy keretes dobokat a világ különböző tájairól.
Kóstolók Dés Andris zenéjéből:
https://www.youtube.com/watch?v=RWXiONBmUjE
https://www.youtube.com/watch?v=-1A4PSYf1rw

AZ ESEMÉNY INTERAKTÍV – KÉRDEZNI LEHET, SŐT, NAGYON IS AJÁNLATOS!
Ha nektek nem megy, ami elképzelhetetlen, akkor a két házigazda, KEREKES GYÖRGY és PALLAI PÉTER zaklatja a vendéget.(És legyen ez a reklám helye: a Nyitott Műhelyben kapható az egész városban a legjutányosabb áron „A Jazz Évszázada” c. könyvük)
Ajánlott hozzájárulás: 500 Ft

2017 január 31

Részletek

Dátum: 2017. 01. 31.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: