DZSESSZMECSERE 11.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DZSESSZMECSERE 11.

MI ÉS MIRE VALÓ A HANGSZERELÉS?
A TITKOKBA BEAVAT: a mester gitáros és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a big band foglalkozásokat vezető hangszerelő és komponista LÁSZLÓ ATTILA
– interaktív zenés beszélgető estek a jazzről, minden második kedden, Kerekes György és Pallai Péter vezetésével –


Témák:
–   A hangszerelés izgalmas lehetőség arra, hogy zenei gondolatok, szándékok, a zenekarok konkrét összeállításaiban testet öltsenek.
–  A lead és a background szerepe. Ez kicsit tágabb értelmezésben is a jazz zene és az élet egyéb területein.
–  Időzítés, hangszínek, formai megoldások…
–  Adott témák és azok meghangszerelt változatainak bemutatása. Jazz témák illusztrálása gitárral, majd video bejátszásokkal, hangszerelt változatban.
AZ ESEMÉNY INTERAKTÍV – KÉRDEZNI LEHET, SŐT AJÁNLATOS! SŐT, ÉNEKELNI IS LEHET, SŐT AJÁNLATOS!
A kérdezőbiztos: KEREKES GYÖRGY. A közönség félénkebb tagjainak képviselője: PALLAI PÉTER. (És legyen ez a reklám helye: a Nyitott Műhelyben kapható az egész városban a legjutányosabb áron „A Jazz Évszázada” c. könyvük.)
LÁSZLÓ ATTILA

A BME építészmérnöki karának, majd a Bartók Béla Konzervatórium Jazztanszakának elvégzése után élvonalbeli hazai jazz együttesekben játszott. 1975-ben alapította meg a saját jazz zenekarát a „Kaszakő” együttest, melynek eredeti hangzású zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen rögzítették. 1985-ben Tony Lakatossal alakította meg a „Things” nevű formációt, mely hét éven keresztül működött.
Pályafutása során olyan világhírű jazz zenészekkel muzsikált együtt, mint Randy Brecker, Anthony Jackson, James Moody, Tommy Campbell, David Friedman, Gary Willis, Hiram Bullock, Billy Cobham, Miroslav Vitous, Peter Erskine, Bob Mintzer, IlaiyaRaaja, Jimmy Haslip, Russell Ferrante, Patti Austin.
1987 óta tanít a jazztanszéken, jelenleg is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az iskola big bandjének vezetője. Az általa tanított növendékekből kerül ki a két professzionális hazai jazz big band, a Budapest Jazz Orchestra és a Modern Art Orchestra tagjainak nagy része.
1992-ben alakította meg a László Attila Band-et, mely 15 éven keresztül működött és stílusa a contemporary jazzhez állt közel.
A László Attila Band 2004 januárjában amerikai turnén vett részt. A zenekar nyolc koncerten mutatkozott be nagyvárosokban, New York-ban pedig egy olyan különleges hangversenyt is adtak, amelyen több, mint negyven ország ENSZ képviselői hallhatták zenéjüket.
László Attila 2009 augusztusában meghívást kapott IlaiyaRaaja indiai zeneszerzőtől, – akit a hatalmas ország egyik legismertebb zeneszerzőjeként tartanak számon – hogy kompozícióiban szólistaként működjön közre. IlaiyaRaaja 2000 óta ismeri és kedveli László Attila zenéjét, lemezeit. A felvételek Chennai-ban a 7 milliós nagyvárosban zajlottak. 2009 decemberében újabb 10 napos meghívást kapott IlaiyaRaajatól Chennaiba és Maduraiba, melynek során jazz harmonizálást, hangszerelést tanított az indiai mesternek.
2011 decemberében két éven belül negyedszer járt Indiában, IlayaRaaja meghívására a 12.000 főt befogadó Nehru Indoor Stadionban lépett fel vendégművészeként az indiai zeneszerző életmű koncertjén Chennaiban.
2012 márciusában az IlayaRaaja nagyszabású szimfonikus zenekari felvételén működött közre Londonban az Angel Stúdióban. A zenei anyagból 2012 szeptemberében Chennaiban a Nehru Stadionban tartottak lemezbemutató koncertet, a CD is ekkor jelent meg a Sony kiadásában 1 millió példányban.
2011-ben egy ismeretterjesztő előadást tartott az általa vezetett Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem big bandjének közreműködésével gimnazistáknak. Az előadásról készült egy órás TV felvétel azóta többször is látható volt a közszolgálati televíziók műsorán.
2011. óta a felsőörsi Snétberger Tehetség Központ jazz gitár tanára
2011. szeptemberében Billy Cobham dobossal játszott Budapesten a Morgan Workshop nevű formációval.
2012 januárjában a Zeneművészeti Egyetemen általa tanított korábbi és jelenlegi hallgatóiból alakított “Senior” Big Banddel adott koncertet a Müpa Bartók Hangversenytermében Miroslav Vitous közreműködésével, aki annak idején a Weather Report együttes bőgőseként vált világhírű muzsikussá.
A Zeneakadémia Jazztanszékén az utóbbi 27 évben big band foglalkozásokon általa oktatott növendékeiből összeállított „Senior Big Band” formációval 2013 decemberében koncertet adtak a felújított Zeneakadémián. Ezzel a big banddel 2014 januárjában a Grammy-díjas Patti Austin énekesnővel – aki korábban Michael Jacksonnal, Natalie Cole-lal, George Bensonnal énekelt duóban – arattak zajos sikert a MÜPA Bartók termében adott koncertjükön.
Díjak, tisztségek:

1999-ben Szabó Gábor Jazz Életmű díj (Magyar Jazz Szövetség)

1999-ben megválasztották a Magyar Jazz Szövetség elnökévé, ezt a tisztséget 2005-ig töltötte be

2000-ben Weiner Leó zenepedagógiai díj (MAOE)

2001-2009 között a Magyar Zenei Tanács elnökségi tagja

2003-ban Liszt Ferenc-díj

2010-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díj
2010-ben Gramofon Jazz díj

2015-ben Gonda János zenepedagógiai díj (Magyar Jazz Szövetség)
https://www.youtube.com/watch?v=efPgRtM3Xn4

https://www.youtube.com/watch?v=R7rWGDj5bCQ


…a két vitavezető…

A vitavezetők csak az első, október 20-án kezdődő sorozat témáját vésték kőbe: ez az eredetileg több mint egy évtizede, szintén a Nyitott Műhelyben nagy érdeklődés mellett megrendezett “Mitől szól a…” című hangszeres bemutatók felújítása lesz, melynek keretében minden alkalommal más-más hangszert mutat be élőben és felvételekről is annak egyik kiváló exponense.
FOGYASZTÁSI KÉNYSZER NINCS, DE
MELEGEN AJÁNLJUK A NYITOTT MŰHELY
LEGENDÁS ÉTEL- ÉS ITAL KÉSZLETÉT.
Szeretettel vár minden jazzkedvelőt, zenészt,
énekest, érdeklődőt és kritikust.
Kerekes Gyuri és Pallai Péter
Belépődíj: 500 Ft

2016 március 08

Részletek

Dátum: 2016. 03. 08.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: