DZSESSZMECSERE 5.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DZSESSZMECSERE 5.

MITŐL SZÓL A GITÁR?
A gitárt megszólaltatja és beszél róla: JUHÁSZ GÁBOR

– interaktív zenés beszélgető estek a jazzről, minden második kedden, Kerekes György és Pallai Péter vezetésével –


Témák: Gábor bemutatása. Mi a különbség a klasszikus-, a flamenco-, a rock- és a jazz gitározás között? Miben különbözik a gitár használata a jazzben a többi hangszerétől? Gábor kedvenc gitárosai. A jazz gitár „alapító atyjai”. A jazz gitár napjainkban. …És bármi más, amire a közönség kiváncsi.
AZ ESEMÉNY INTERAKTÍV – KÉRDEZNI LEHET, SŐT AJÁNLATOS!
A kérdezőbiztos: KEREKES GYÖRGY
A közönség félénkebb tagjainak képviselője: PALLAI PÉTER
(És legyen ez a
reklám helye: a Nyitott Műhelyben kapható a legjutányosabb áron „A Jazz Évszázada” c. könyvük)
A gitáros JUHÁSZ GÁBOR éveken át tanult, de tanított is zenélni Indiában. Ő hangszerének talán a legsokoldalúbb művésze Magyarországon, aki egyaránt képes az elmélyült visszafogottságra és a tüzes virtuozitásra. Ugyanúgy otthonosan mozog az indo-jazz, a hard-bop és a rock határmesgyéjét súroló jazz világában. Nagy hatással van rá, egyebek közt, a Távol Kelet zenéje. Többször szerepelt már világsztárokkal (Palle Mikkelborg, Charlie Mariano, Archie Shepp – hogy csak néhányat említsünk) és egymástól meglehetősen különböző magyar együttesekben (Tin Tin, Off Course, Balázs Elemér Group, Mirrorworld stb.) játszott kulcsszerepet. Juhász Gábor a gitár igazi „renaissance embere”, aki a zenei örökség lehető legszélesebb tárából merít és folyamatosan kísérletezik. Saját együttesei is meglehetősen eltérőek egymástól. A jelenlegi trióról ezt írja: “A jazz zenész természtes közege a dal. Dalokat dolgozunk fel, tágítunk ki, dalok harmóniakörére improvizálunk, és amikor saját kompozíciókat írunk, azok is jellemzően dalformákból indulnak ki. Schubert dalai nagyszerűek, a Winterreise ciklus pedig egészen lélegzetelállító. Elektromos gitárral, nagybőgővel, ütőhangszerekkel dolgoztuk fel a Winterreise néhány dalát. Izgalmas utazás ez. Sok szeretettel ajánlom az érdeklődők figyelmébe! “
Juhász Gábor legutóbbi albumát, megkerülve a lemezcégeket, egyenesen a közönségnek készítette és ingyen letölthető alább:
https://www.youtube.com/watch?v=Y9WoKNSV4xs&list=PL-YoMETB2eHD1dPZ2q_v3Om6yYcvojiaE&index=1


…a két vitavezető…

A vitavezetők csak az első, október 20-án kezdődő sorozat témáját vésték kőbe: ez az eredetileg több mint egy évtizede, szintén a Nyitott Műhelyben nagy érdeklődés mellett megrendezett “Mitől szól a…” című hangszeres bemutatók felújítása lesz, melynek keretében minden alkalommal más-más hangszert mutat be élőben és felvételekről is annak egyik kiváló exponense.
FOGYASZTÁSI KÉNYSZER NINCS, DE
MELEGEN AJÁNLJUK A NYITOTT MŰHELY
LEGENDÁS ÉTEL- ÉS ITAL KÉSZLETÉT.
Szeretettel vár minden jazzkedvelőt, zenészt,
énekest, érdeklődőt és kritikust.
Kerekes Gyuri és Pallai Péter
Belépődíj: 500 Ft

2015 december 01

Részletek

Dátum: 2015. 12. 01.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: