EGY VILÁGNÉZETI KLUB 2.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

EGY VILÁGNÉZETI KLUB 2.

– a litera.hu nyílt szerkesztőségi ülése –

 

FEDŐNEVE….

 

 

18 órától: Nyilvános LITERATV-INTERJÚ KARÁDI ÉVA szerkesztővel és NEMES Z. MÁRIÓ költővel.- Találkozás a szerkesztőkkel.

 

19 órától FEDŐNEVE… – Beszélgetés az ügynök-kérdésről. Résztvevők: CSORDÁS GÁBOR, GERVAI ANDRÁS, DURST GYÖRGY és GYÖRGY PÉTER. A beszélgetésben felkért kortárs írók/irodalmárok kérdéseit is feltesszük a meghívottaknak. Ez alkalommal GYÖRE BALÁZS, NÉMETH GÁBOR és JÓZSA MÁRTA intéz egy-egy kérdést vendégeinkhez. Kérdeznek a Litera szerkesztői és olvasói is. A beszélgetést SZEGŐ JÁNOS vezeti.

Részletesen a programról:

Miért fontos az ügynök-kérdés? A fiatalabb nemzedéknek mit lehet erről mondani? A Litera Egy világnézeti klubjában olyan témákkal foglalkozunk, amelyek láthatómód erősen foglalkoztatják olvasóinkat. Ilyen volt a Litera oldalán nemrég lezajlott levélváltás Dobai Péter író és Gervai András között, Gervai András Fedőneve: szocializmus c. könyvében tett állításokkal kapcsolatban. Általánosságban azt látjuk, az egyik oldalon a tények elbagatellizálása jellemző, a másik oldalon ítélkezés zajlik. Kinél van a zsinórmérték? Az ún. művészvilágra vonatkozó megfigyelések jeleznek-e más szemszöget, van-e más megítélhetőség? Az ún. hivatalosok miért altatják a még fel nem derített ügyeket? Direktben befolyásolt-e, befolyásolhat-e kultúrpolitikai döntést egy jelentés? Külön lehet-e választani a besúgást az esztétikai teljesítménytől? A besúgói életműveken túl meg tud-e érvényesen jelenni ez a probléma a besúgott életművekben? Van-e remény bármiféle végleges morális tisztázásra és megbocsátásra?

 

Ezeken az estéken olvasóink 18-tól 19 óráig találkozhatnak a Litera szerkesztőivel: velünk. Feltehetik kérdéseiket, elmondhatják ötleteiket, megvitathatják, amit a kortárs irodalommal vagy az oldalunkon megjelent cikkekkel kapcsolatban gondolnak. Betekintést engedünk a Litera műhelyébe is, szem- és fültanúi lehetnek a munkánknak. Olvasóink előtt, nyilvánosan készül minden alkalommal két LiteraTV-interjú. Majd 19 órától beszélgetések következnek, melyeken számunkra fontos, minket és a közvéleményt foglalkoztató irodalmi, kulturális és a sajtót érintő kérdéseket bocsátunk vitára.

Március 2-án, szerdán 18 órától Karádi Éva szerkesztővel és Nemes Z. Márió költővel készítünk LiteraTV-interjút.

 

19 órától Fedőneve… címen többek között a kultúra és azon belül is elsősorban az irodalom területein tevékenykedő alkotók vélt vagy valós ügynöki munkájáról, az utólagosság helyzetéről, inszinuációról, tényekről és értelmezésekről, valamint művészet és morál aktuális kérdéseiről, elsősorban a fiatal generációk szemszögéből meghívott vendégeink beszélgetnek: Csordás Gábor, Gervai András, Durst György és György Péter.

A beszélgetésben felkért kortárs írók/irodalmárok kérdéseit is feltesszük a meghívottaknak. Ez alkalommal Györe Balázs, Németh Gábor és Józsa Márta intéz egy-egy kérdést vendégeinkhez.

Kérdeznek a Litera szerkesztői és olvasói is. Olvasóink kérdéseit e cikk alatt kommentben, az esemény Facebook-oldalán, illetve emailben a litera@litera.hu címre várjuk, Egy világnézeti klub tárggyal, február 28-án, hétfőn éjfélig. A szerkesztőség a beérkezett kérdésekből kiválasztja a legérdekesebbeket, amelyek elhangzanak majd a helyszínen is.

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

 

A belépés díjttalan.

2011 március 02

Részletek

Dátum: 2011. 03. 02.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: