EGY VILÁGNÉZETI KLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

EGY VILÁGNÉZETI KLUB

A Litera nyílt szerkesztőségi ülése
MAGYAR IRODALOM EURÓPÁBAN, EURÓPAI IRODALOM MAGYARORSZÁGON
– a provincia centruma vagy a centrum provinciája –

Frankfurt és az irodalmi Nobel-díj bejelentése után!!!

A beszélgetés résztvevői:
KARÁDI ÉVA, KÁROLYI DÓRA, M. NAGY MIKLÓS és SÁRKÖZY BENCE
A magyar kulturális hagyomány egyik legfontosabb és kiemelkedő vonulata a fordításirodalom. A huszadik század honi irodalomtörténete természetesen szakaszolandó, ám a különböző politikai regressziók ellenére mindig igyekezett – jóllehet gyakori arányváltásokkal – figyelemmel kísérni a külföldi kortárs szerzőket és trendeket. 1989-től kezdve azonban mintha folyamatosan ritkult volna a levegő. Miközben – és ez is izgalmas kérdés – a magyar irodalom külföldi reprezentációja megélénkült; talán soha ennyire nyomatékos jelenléttel nem bírt a berlini, londoni, párizsi, bukaresti stb. könyvesboltokban és könyvvásárokon. A külföldi, ezen belül a szomszéd országok literatúrája ellenben (néhány üdítő kivételtől eltekintve) egyre követhetetlenebb, tehát véletlenszerűnek tűnő szempontok alapján kerül az olvasók kezébe. Mi az oka, hogy Magyarország irodalmi tájékozódási lehetőségei, de mindenekelőtt az olvasói tapasztalat alapján elszigetelődőben van; az aktuális osztrák, lengyel, román, horvát, szerb szerzők szövegei nem kerülnek be a magyar irodalmi nyilvánosság véráramába? Megnevezhetők-e a financiális, praktikus illetve kultúrpolitikai-szellemi- és mentalitástörténeti összefüggések? Van-e a kiadóknak ez irányú stratégiájuk? Miből és hogyan nyernek mérvadó információkat? Milyen megfontolások alapján mondanak igent az egyik és milyen mérlegelés eredményeként nemet a másik íróra? A magyar irodalom reputációja milyen fokon a külföldi érdeklődésnek illetve az itthoni kiadók és kulturális diplomácia munkájának, networkjének köszönhető?

A Litera Egy világnézeti klub címen havi egy alkalommal nyílt szerkesztőségi üléseket tart, melyeken betekintést engedünk műhelymunkánkba, és fontos, minket és a közvéleményt foglalkoztató irodalmi, kulturális és a sajtót érintő kérdéseket bocsátunk vitára.
Nyílt szerkesztőségi üléseinken már szó esett a folyóiratok helyzetéről, a magyar dráma és a magyar film mai állapotáról, a televíziózás, rádiózás, az oktatás és a szociográfia helyzetéről, az ügynökkérdésről, de szenteltünk egy estet az Örkény-centenáriumnak is.
Az Egy világnézeti klubról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/egy-vilagnezeti-klub

A belépés díjtalan.

2012 október 16

Részletek

Dátum: 2012. 10. 16.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: