ELLENLÁBAS (irodalmi ellenkezések)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELLENLÁBAS (irodalmi ellenkezések)

Benedek Anna és Tamás Zsuzsa sorozata –

TÖRTÉNELMI REGÉNY: TÖRÖTT TÜKÖR?

Vendégeink lesznek: HORVÁTH VIKTOR és PÉTERFY GERGELY

Az irodalmi közélet nagyobb részt nem a borítók között zajlik. Beszélgetések és kötetbemutatók hol baráti, hol ellenvéleményektől hangos légköre bizonyítja, hogy mindannyian kíváncsian lesünk bele a másik – a barát, az ellenfél, a kolléga vagy épp a telekszomszéd – fazekába. Ki kinek a köpönyegéből, cilinderéből bújt elő, ki hogyan látja az őt körülvevő világot és a kortársakat, mit tekint mércének, követendő példának…

Mit főztél mára? – kérdezzük az Ellenlábas beszélgetéseire meghívott irodalmároktól, abban a reményben, hogy hosszú, tartalmas és legfőképp barátságos “szakácspárbaj” szemlélői, résztvevői és alakítói lehetünk.

A második két ellenlábas

„Ha nem találtam volna meg az elbeszélőimet, sokáig tartott volna; abban a pillanatban, ahogy megpillantottam őket – ez úgyszólván személyes találkozás volt, sőt, talán erősebb, elevenebb, mint élőkkel találkozni – kérés nélkül adták a nyelvük, és átsegítettek a nehezén. Nagyon boldog vagyok, hogy találkozhattam velük, és hogy életet adhattunk egymásnak.” – mondta Péterfy Gergely a Halál Budán című regényéről.

„A Török tükör legfőbb jellemzője a felszabadult mesélőkedv, s ennek folytán jól olvasható Ísza ifjúkori kalandjainak sorozataként, ám a könyv legnagyobb erényét és voltaképpeni szövetét nem a puszta események alkotják, hanem az a világ, amelyet a szerző megteremtett, és amelyben ezek a kalandok lezajlanak. A tizenhatodik század közepi török hódoltság világáról van szó, közelebbről a pécsi szandzsákról […] A regény nagy leleménye, hogy az igazhitű hódítók szemszögéből rajzolja meg a világát. A soknemzetiségű, bonyolult politikai erőviszonyok uralta Magyarország szövevényes, kusza, veszedelmekben bővelkedő terület, szemben a Padisáh civilizált, kifinomult birodalmával. Ezzel a szokatlan nézőpontváltással egy csapásra kiszámíthatatlan terepre kerül az olvasó: mindaz, ami régről ismerős, hirtelen idegenné és egzotikussá válik. – írta a Török tükörről Keresztesi József.

Belépődíj: 300 Ft (mely a büfében elkölthető)

2009 október 27

Részletek

Dátum: 2009. 10. 27.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: