ELŐHÍVÁS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS

SZENTKUTHY MIKLÓS: FRIVOLITÁSOK ÉS HITVALLÁSOK
– a kötetről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György
beszélgetnek –


A Magvető Könyvkiadó gondozásában 1988-ban megjelent könyv Tompa Mária szerkesztésében a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán teljes terjedelmében elolvasható.

A kötet szerkesztője (Szentkuthy titkárnője), Tompa Mária írja a könyv előszavában 1987-ben: “1983. január 6-a és május 1-e között a Petőfi Irodalmi Múzeum hangtára számára Kabdebó Lóránt 27 alkalommal beszélgetett Szentkuthy Miklóssal. A helyszín Sz. M. könyvtárszobája volt. A magnetofonfelvételeknél több alkalommal baráti társaság volt jelen, nem feltétlenül ‘irodalmárok’ (matematikusok, fizikusok, mérnökök, grafikusok, diákok stb.), ez indokolja az irodalomtörténeti részeknél a pedagógiai jellegű magyarázatokat. Ugyanakkor ez indokolja az Sz. M. színészi temperamentumából következő játékos kiszólásokat, közvetlenséget. Ezt a könyvet a beszélgetések több mint 1500 oldal terjedelmű gépelt szövege alapján állítottam össze, csoportosítottam, válogattam, fejezeteltem. 1983 és 1987 között, kb. 4 évig dolgoztam rajta…”
Szentkuthy Miklós maga így vall a vállalkozásról: “Mikor megtudtam, hogy alkalmam lesz önéletrajzi vallomásokat tenni, nekiültem egy papíron összegezni életem legfontosabb adatait. Adatok, adatok… mit adatok? Hamarosan rájöttem, hogy ez az összegezés számomra sokkal többet, újszerű műfajt jelent. Miért?
Memoárírásra sose gondoltam, mert 1939 óta vezetek rendszeresen naplót, ami ma már több százezer oldalt tesz ki (többször utalni is fogok rá). Nekem ez a napló az izgalmas.
De hát most, mikor felvetődött a visszaemlékezés kérdése, jegyzeteket készítettem, és hamarosan rájöttem, hogy nem jelentéktelen játék. Szokásom szerint mindjárt igyekszik ez a játék lehetőleg irodalommá kerekedni és dagadni.
Elsősorban: vajon milyen műfaj ez? – gondolkodtam. – Miket egyesít magában mindaz, amit félig kísérletezve, félig megvalósítva ,,önélet-rajzolok”?
Engem soha életemben nem pszichoanalizáltak. De úgy elvben, távolból nagyon tetszett, mert az a teljes valóság, vallomások vallomása, az összes hazugságok lehullása, mindennek bevallása politikában, szerelemben, művészetben. Ez a gyógyító hatású önlehámozás borzasztóan imponál nekem, hogy így mondjam: logikailag és művészetileg is, mert az igazság totalitása szinte misztikusan vonzza legapróbb porcikáimat.”

A további események: 2016. január 13. (a későbbi időpontokról januárban tájékoztatjuk az olvasót)
A tervezett további témák sorrendben:
Földes Anita: Átéltem egy évszázadot – Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel, Illyés Gyula: Naplójegyzetek, Tolnai Ottó: Költő Disznózsírból, Hadas Miklós – Zeke Gyula: Egy fölösleges ember élete (Beszélgetések Vázsonyi Vilmossal), Bereményi Géza: Önéletírás.
Esőnap nincs, de a változtatás jogát fenntartjuk!
Az Előhívásról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
A sorozatról részletesen: http://www.litera.hu/hirek/naplok-memoarok-kezdodik-az-elohivas-uj-szeriaja
Litera – az irodalmi portál * http://www.litera.hu/ * litera@litera.hu
A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás eddigi tizenkét évadában, hat év alatt (2008-tól 2014 tavaszáig) összesen 54 beszélgetésre került sor a Nyitott Műhelyben
A program az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2015 december 09

Részletek

Dátum: 2015. 12. 09.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: