ELŐHÍVÁS 4. // BÚCSÚ LEGKEDVESEBB BARÁTUNKTÓL…

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS 4. // BÚCSÚ LEGKEDVESEBB BARÁTUNKTÓL…

“MINDIG VOLT EGY SZIGETEM”
REMÉNYI JÓZSEF TAMÁSRA EMLÉKEZÜNK

„’Az embernek az irodalom az élete, és az élete az irodalom’, olvassuk Reményi József Tamás és Darvasi Ferenc sodró-elidőző beszélgetésében, mely e folyamatot ragadja meg: hogyan válik valakinek az életévé az irodalom, s most, a könyv mondataiban, irodalommá az élete. A gyermekkor, az áldozatos anya, a kettős életet élő újságíró apa, majd a felnőttlét ágboga, az előző félszázad társadalmi-politikai-kulturális közege. Egy olyan művelt irodalmár szemén keresztül látunk, aki kritikusként és szerkesztőként mutatja be magát, de aki egész lényével olvasó. Számára a szöveg a legfontosabb, de meghitt viszonyba kerül Hajnóczy Pétertől Sziveri Jánosig számos fontos szerzővel. Hangja hitelesen és elgondolkodtatóan őszinte. Izgalmas belecsöppenni a régi Mozgó Világ forró szerkesztőségi légkörébe, amely lap a különböző irányzatok közötti párbeszéd megteremtését, az eltérő szellemiségek, írásmódok együttélését tűzte ki célul” – olvashatjuk a nemrég elhunyt kritikus és szerkesztő, Reményi József Tamás életútinterjúját tartalmazó kötet ajánlójában. (Darvasi Ferenc RJT-vel készült életútinterjúja, a Mindig volt egy szigetem a Cser Kiadó gondozásában jelent meg.)
A Reményi József Tamásra emlékező est középpontjában tehát Darvasi Ferenc Reményi József Tamással készült, Mindig volt egy szigetem című életútinterjúja áll, és a fájón korán véget ért élet fontos állomásait érintve rajzolja meg a magyar kultúra, benne a főváros kulturális élete egyik legfőbb mozgatójának karakterét. Reményi József Tamás irodalmi pályája a hatvanas évek végétől, a budapesti Bölcsészkartól indul, s folytatódik a MÚOSZ újságíróiskolában, a Kritika, a Mozgó Világ, a Filmvilág és a Magyar Napló szerkesztőségében, a Holnap, a Palatinus és a Kossuth Kiadó redakciójában, a Magyar Rádió stúdiójában és kávéházakban, többek között olyan szerzők társaságában, mint Tarján Tamás. Így jutunk el Budapest kulthelyéig, a Nyitott Műhelyig, ahol Reményi József Tamás az Előhívás beszélgetésein egy újabb szigetre talált.
A tervek szerint elhangzik majd egy-egy emlékezetes sláger szerzőnk kedvencei közül is, Darvas Ferenc előadásában.
A „Pest megér egy estet” négyrészes sorozat utolsó estjével és Reményi József Tamás alakjának megidézésével az Előhívás 15 éves története lezárul.
Az estet a „Pest megér egy estet” sorozat 3. beszélgetése előzi meg 18:30-tól. A témája: Nagy Lajos Budapest nagykávéháza és ehhez kapcsolódva Kellér Andor Nagy Lajosról írt A titkos lakója, valamint a Szomory Dezső portréját megrajzoló Író a toronyban. Beszélgetnek: Bán Zoltán András, Jánossy Lajos és Németh Gábor. A zongoránál: Darvas Ferenc.
Mindkét estre szeretettel várjuk az érdeklődőket, különös tekintettel a 2008-ban indult Előhívás minden résztvevőjére, a témául választott könyvek, lapszámok, közlemények szerzőire.
A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.
A Litera Előhívás sorozatáról itt olvashatnak: https://litera.hu/dosszie/elohivas.html
A Budapest 150 programról itt írtunk: https://litera.hu/dosszie/budapest-150.html
A Litera Klubról és arról, hogyan lehet a támogatóink sorába állni, itt találnak részleteket: https://litera.hu/tamogatas
2023 december 13

Részletek

Dátum: 2023. 12. 13.
Időpont: 20:00 - 23:30