ELŐHÍVÁS – ŐSZI SZÉRIA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – ŐSZI SZÉRIA

a litera.hu és a Nyitott Műhely közös kritikai beszélgetéssorozata

Téma:  

FEJES ENDRE: ROZSDATEMETŐ, 1962 (Vári György választása)

– a beszélgetés után SZŐNYI G. SÁNDOR MOCORGÓ című filmjét vetítjük –

Az első kiadás

Fejes Endre klasszikusa 1962-ben, a Magvető Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot. Alaptémája egy gyilkosság. Mint olvasható a könyv fülszövegében: “Az egyik budapesti ipari nagyüzem ócskavas telepén, a ‘rozsdatemetőben’, ifjabb Hábetler János esztergályos megöl egy segédmunkást, aki történetesen a sógora volt. Hábetlert letartóztatják, a tragikus eseménynek nincs szemtanúja, a tettes pedig nem vall. Az író felteszi a kérdést: gyilkos-e ifjabb Hábetler? Nem, nem tartják gyilkosnak, munkatársai, ismerősei, de miért követte el a bűncselekményt? Az író vállalkozik a nyomozásra, felkutatja a Hábetler-család történetét – amely az első világháború idején kezdődik, s ezzel megadja a választ a végső ‘miért’-re. (…)”

Fejes – Václav Havel magyar alteregoja – cigarettára gyújt

 

A beszélgetés résztvevői: Bán Zoltán András, Jánossy Lajos (mint moderátor), Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György

A beszélgetés után terveink szerint az 1968-as, Fejes Endre-műből készült Mocorgó című filmet vetítjük Szőnyi G. Sándor rendezésében. Szereplői: Mécs Károly, Latinovits Zoltán, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Avar István, Tordy Géza, Goór Nagy Mária, Koncz Gábor.

A sorozathoz ajánló a literán: www.litera.hu/hirek/kezdodik-az-elohivas-iv-szeriaja

Belépődíj: 400 Ft (amely a büfében elkölthető)

2009 november 18

Részletek

Dátum: 2009. 11. 18.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: