ELŐHÍVÁS/ŐSZI SZÉRIA/

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS/ŐSZI SZÉRIA/

a litera.hu és a Nyitott Műhely közös kritikai beszélgetéssorozata – idén az esszé témájában

 

SZABÓ DEZSŐ és JÓZSEF ATTILA BABITS-“mészárlatairól” és hozzá JÓZSEF ATTILA gyilkos gúnyverséről beszélget: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György

 

 

Vári György javaslatára Szabó Dezső és József Attila Babits-“mészárlataival” és hozzá József Attila gyilkos gúnyversével foglalkoznak az Előhívás résztvevői.

Szabó Dezső idevonatkozó írásai a Magyar Élet kiadó Az egész látóhatár c. gyűjteményes kötetében láttak napvilágot, de ma is hozzáférhetőek, a Püski Kiadó gondozásában 1999-ben megjelent két kötetben.

 

 

József Attila írásai e tárgyban az Osiris Tanulmányok és cikkek c. kétkötetes József Attila-kiadásában hozzáférhetőek (1995), de olvashatóak az ELTE JA összes cikkét és tanulmányát közreadó oldalán is.

A téma tehát az esszé. Poszler György írja A Tizedik Múzsa? – Kísérlet a kísérletről c. írásában: “Tehát a művészi tárgyról művészien szólni. A szemléletről szemléletesen, a képről képszerűen. De úgy, hogy a fogalmiság a szemléletességgel együtt fogalmiság maradjon. A jelölés a képszerűséggel együtt jelölés maradjon. Vagyis a művészetről szóló elmélet tartalmában maradjon elmélet, formájában ne legyen művészet, de közelítsen a művészethez. Ezáltal pedig a megformálás módja — egy bizonyos mértékben — tartalommá is lesz. Vagyis: a művészetről szóló elméletként nemcsak tartalmával, hanem formájával is — a művészet lényegéről — üzen valamit.

(…) Az esszé — eredendő meghatározottságát tekintve is — kísérlet. Valami elméleti eredménynek a megragadására, de inkább csak megközelítésére. Éppen ezért nyitottabb vagy zártabb változatában is ott van, legalábbis ott lehet a kísérleti jelleg. Ami érzékelteti, hogy megragadni akar, de még nem ragadta meg. Közelíteni akar, de még nem érkezett meg. Az érzékeltetés történhet a kompozíció szintjén, a szöveg megszervezésében és a stílus szintjén, a szöveg megformálásában. Ami a megragadás és közelítés folyamatát hordozza. Nem a folyamat előtt vagy után vagyunk, hanem benne a folyamatban. Amikor a szerző már kinyújtotta a kezét, de még nem ragadott meg semmit. Amikor a szerző már elindult valamerre, de még nem érkezett meg sehova. És ebben az egészben a folyamat legalább annyira fontos, mint a végeredmény.

(…) Az esszé, a kísérlet műfaj a tudomány és bölcselet között. Tárgyát leszűkítetten, nem minden oldalról vizsgálja. Az általánosra is figyel, de inkább az egyes érdekli. A végeredmény mellett a folyamatot is érzékelteti. Amit fogalmak mellett metaforákban is formuláz. Vizsgálódásában az én az előtérbe lép.”

A sorozathoz ajánló a literán: http://www.litera.hu/hirek/kezdodik-az-elohivas-v-szeriaja

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

Belépődíj: 300 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2010 november 10

Részletek

Dátum: 2010. 11. 10.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: