ELŐHÍVÁS – ŐSZI SZÉRIA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – ŐSZI SZÉRIA

a litera.hu és a Nyitott Műhely közös kritikai beszélgetéssorozata

 

Téma:

GERELYES ENDRE: KILENC PERC, 1985 (novella 1960) – Jánossy Lajos választása

 

– a beszélgetés után Wiedermann Károly: Kilenc perc (1960)című filmjét vetítjük

 

 

Gerelyes Endre (1935-1973) író. Kilenc perc c. novellájával keltett feltűnést: a két ökölvívó küzdelmét ábrázoló írás drámai ereje az 1956 után indult nemzedék egyik jelentős prózaíró egyéniségét ígérte. Novelláit önéletrajzi motiváltság jellemzi; realista, energikus, nyelvileg tömör megformálásúak. Különösen kedvelt témája a sport (hat évig maga is ökölvívó volt). Figuráit a munkásosztály különböző rétegeiből vette. Bányászként vállalt munkát, bejárta a Mátra falvait, riportokat készített. Legjobb, legérettebb alkotása a Töprengés az éjszakáról c. kötet. Baleset következtében halt meg. Munkásságát 1964-ben Gábor Andor-díjjal jutalmazták.

 

 

A Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatának résztvevői: Bán Zoltán András, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György

 

A kötet címadója egy 1960-ban megjelent novella: “1960 januárjában feltűnést és nagy visszhangot kiváltó novella jelenik meg az Élet és Irodalom hasábjain. Szerzője Gerelyes Endre, a novella címe: Kilenc perc. (…) Első köteteiben (Kövek között, Töprengés az éjszakáról) még önmagával való vívódásnak tűnik az a belső küzdelem, amely mára, a nyolcvanas évekre a világ jelenvaló népeit szellemi tudathasadásra kényszerítő alapvető gond lett: Káin lakik-e bennünk, vagy a mind jobbra, mind többre érdemes Ábel. Gerelyes tudatosan dönt, s áll a Jó mellé, permanens küzdelmet hirdetve és ábrázolva e bibliai történet sémája szerint, mígnem Isten veled, Lancelot! című utolsó, váratlan halála előtt írt nagyszerű regényében fel nem mutatja a nemzedékenként megújuló Jó, a permanens forradalmi szándék szükségességét, kultúrtörténetileg is finoman, ironikusan ágyazva a kelta mondavilág ismert legendakörébe. (…) …ez a kötet… a tizenkét éve halott Gerelyes Endre születésének ötvenedik évfordulójára jelenik meg, s amely bő válogatás életművéből. Ez a válogatás érzékeltetni kívánja azt a harcot, azt a sorsot, amely akkor Gerelyesé volt, s amely azóta mindnyájunké lett.” (A könyv fülszövege)

 

A sorozathoz ajánló a literán: www.litera.hu/hirek/kezdodik-az-elohivas-iv-szeriaja

 

Belépődíj: 300 Ft

2010 március 17

Részletek

Dátum: 2010. 03. 17.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: