ELŐHÍVÁS – PÁLYAKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – PÁLYAKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

PETRI GYÖRGY KORAI VERSI és a MAGYARÁZATOK M. SZÁMÁRA
– beszélgetőtársak: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György –


A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás új évadában Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György egy-egy jelentős írói életmű szemszögéből tekint vissza a pályakezdés, illetve az első megjelenés idejére, havonta egy alkalommal, szerdánként este héttől a Nyitott Műhelyben. Ezen az estén Petri György korai versei és a Magyarázatok M. számára című kötete kerül terítékre.

 

A korai versek a Magvető Kiadó 2003-as Petri György Összegyűjtött versei kötetének Függelékében, valamint a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán olvashatóak. Az 1971-es Magyarázatok… szintén a DIA oldalán hozzáférhető.
“Amikor az 1969-ben megjelent Költők egymás közt című antológiában verseinek reprezentatív válogatásával Petri György a nagyobb közönség elé lépett, majdnem minden irodalmár számára nyilvánvalóvá lett, hogy személyében nemcsak egy rendkívüli képességű költő mutatkozott be, de egy igen erős, kérlelhetetlen, mi több kínosan öntörvényű személyiség is. Első kötete, a Magyarázatok M. számára (Szépirodalmi, 1971) még evidensebbé tette ezt. Petri kellemetlen jelenség volt (és maradt is még jó ideig, nem pusztán politikai okokból), kellemetlenül kész költő és szuverén személyiség, aki fölöttébb szalonképtelen nézeteket vallott, zavarba ejtő, a legkevésbé sem comme il faut verseket írt” – írja Petri pályakezdéséről Bán Zoltán András a Beszélő hasábjain. “Sokak számára evidencia, hogy Petri György Magyarázatok M. számára című kötete remekmű, egyszeri és megismételhetetlen, egységes nagy kötet. Most újraolvasva hajlok rá, hogy kételkedjek ebben. Az persze nem kérdés, hogy a könyv ma is rendkívül érdekfeszítően hat, megbámuljuk átgondolt felépítését, tökéletesen eredeti hangját. De mára előbukkannak a kötet gyengéi is, mindenekelőtt a túlírt, túlbonyolított, sokfelé elágazó, hosszabb verseket éreztem kifejezetten unalmasnak” – folytatja Bán ugyanott. Hogy egyetértenek-e ezzel a megállapítással az Előhívás beszélgetőtársai, kiderül az áprilisi esten.
Előhívás dosszié: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
További alkalmak:
2014. május 14. – Téma: Bereményi Géza
A program a Summa Artium és az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2014 április 09

Részletek

Dátum: 2014. 04. 09.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: