ELŐHÍVÁS – PÁLYAKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – PÁLYAKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

GARACZI LÁSZLÓ: PLASZTIK
– beszélgetőtársak: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György –

A novella mint Garaczi első megjelent szövege a szerző azonos című kötetében, 1985-ben látott napvilágot a JAK-füzetek sorozatban, a JAK és a Magvető közös kiadásában.
‘”Azért írok, hogy ne kezdjek el hazudni‘. Garaczi László verseket publikált először, de első kötete már rövidprózát tartalmaz. Írásmódszerét ő maga fogalmazta meg a legpontosabban egyik interjújában: ‘A megírás fázisában előfordul, hogy többször is átdolgozom a szöveget, kidekázom a szavakat, de ha egyszer befejezettnek érzem, és főleg, ha meg is jelent, akkor ahhoz nem nyúlok többé. (…) A fölösleget ki kell metszeni, akármilyen fájdalmas. Én egészen mazochisztikus élvezettel tizedelem a soraimat. Ha már maximálisan sűrűnek érzem a szöveget, akkor jön a finommegmunkálás.’ A kötet címe többértelmű: egyik értelmezése a plasztik mint anyag (a szó ‘kábítószer’ értelmében is), a másik értelmezése: a magyar kártya lapjai, aminek az egyes szövegek megfelelnek, a harmadik pedig a terroristák plasztikbombája. ‘Az úgynevezett pályakezdésem, amennyire emlékszem, vidám, offenzív, felelőtlen vackolódás volt’ – állította a szerző egy interjúban.
A Plasztik a Moly oldalán olvasható.

 

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György az új szériában kortárs szerzők pályakezdésével és első publikációival foglalkozik.
Az ELŐHÍVÁSRÓL részletesen a Literán.
Az est a NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2014 január 08

Részletek

Dátum: 2014. 01. 08.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: