ELŐHÍVÁS – PÁLYKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – PÁLYKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

BEREMÉNYI GÉZA INDULÁSA
– beszélgetőtársak: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György –Az Előhívás tavaszai sorozatának idei utolsó estjén Bereményi Géza indulása a téma. Közelebbről a Naponta más antológiában (Magvető, 1969) megjelent  A svéd király című novella és az 1970-ben kiadott A svéd király című novelláskötet.
A novella a Google Books oldalon elolvasható. Valamint megtalálható még a szerző A feltűrt gallér című kötetében is.
“Bereményi A svéd király című novelláskötetével hívta fel magára a figyelmet. A címadó novella jól érzékelteti a szerző történelmi érdeklődésének természetét: Somogyi, a főszereplő történelmet tanul, és hirtelen dialógusba kerül az oroszországi hadjáratra induló királlyal, aki visszakérdez: na és mi a helyzet Ágnessel, a fiú barátnőjével, mivel hadjáratuk eredménye összekapcsolódott.
A válogatott novellákban mindenütt jelen van a líraiság és a humor, az anekdotikus és a groteszk elemek – például a gyerekek játékáról szóló Csendőrökben, a különféle családi történetekben, melyek részben a Legendáriumból kerültek át. A kötet egyik írása, az Eldorádó az azonos című népszerű film alapja, bár más szemszögből. A novella gyerek-főhőse egyes szám első személyben, vízióin, emlékein és a később hallott történetek során át mondja el, hogyan haldoklik diftériában, hogyan menti meg életét a nagyapja, a Teleki téri piac ura egy rúd arannyal, hogyan faggatja a nagyanyja a halálélményről.
(A film – inkább a nagyapa története – 1956-ban ér véget, amikor a fiú nem tudja ugyanezzel a módszerrel megmenteni az öregember életét.)”A feltűrt gallér című 1994-es kötet ismertetőjét a HunLit közli.

 

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás új évadában Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György egy-egy jelentős írói életmű szemszögéből tekint vissza a pályakezdés, illetve az első megjelenés idejére, havonta egy alkalommal, szerdánként este héttől a Nyitott Műhelyben. Ezen az estén Bereményi Géza korai novellái és a A svéd király című kötete kerül terítékre.
Előhívás dosszié: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
További alkalmak:
A program a Summa Artium és az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2014 május 14

Részletek

Dátum: 2014. 05. 14.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: