ELŐHÍVÁS – PÉLYAKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – PÉLYAKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

CSÖRSZ ISTVÁN: SÍRIG TARTSD A POFÁD
– beszélgetőtársak: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György –


Ez bizony a Doors…

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás új évadában Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György egy-egy jelentős írói életmű szemszögéből tekint vissza a pályakezdés, illetve az első megjelenés idejére, havonta egy alkalommal, szerdánként este héttől a Nyitott Műhelyben. Ezen az estén Csörsz István pályakezdése és a SÍRIG TARTSD A POFÁD című regénye a téma, melynek első része 1971-ben, a második résszel bővített kiadás pedig 1983-ban jelent meg a Magvetőnél.

 

Első rész, 1971
BŐRLÁBÚ: Ez a könyv újabb ló lesz a tömeg alá a hosszúhajúak ellen, éppen úgy, mint az Abbázia-galeri ügye vagy a Halálfejesek című film. Lesz egy nagyon vékony réteg, amelyik elgondolkodik rajta, de a többség még jobban gyűlöl majd bennünket. Nekem ugyan nem hiányzott soha, hogy elismerjenek. Gondoljanak még piszkosabbnak, még szemetebbnek. Annál boldogabb leszek.
PATKÁNY: Sokan lesznek olyanok, akik hülyeségnek tartják az egészet. Egyszerűen nem hiszik el. Aki meg elhiszi, az magában tartja. Mit tudnának csinálni? Küldenek száz forintot postán?
ZORD KHÁN: Engem speciel nem érdekel ez a könyv. Sem ez, sem más, és nem is fűzök hozzá illúziókat, hogy megjelenik-e, vagy nem jelenik meg. Az effajta ifjúságot úgy mérik fel erkölcsileg, hogy a társadalom legelvetemültebb része, de tulajdonképpen nem tudnak róluk semmit. Nekem ez a történet csak rossz emlékeket táplál, és azt hiszem, így vannak vele a többiek is. Nincs rá kilátás, hogy jobb legyen. Azoknak, akiknek mondana valamit, úgyse kerül kezükbe ez a könyv, már csak azért sem, mert az a réteg egyáltalán nem olvas.
Második rész, 1982
BŐRLÁBÚ: Az egykori bálványok mind ledőltek. Nincs a fiataloknak egy példaképe. Nincs, akit utánoz. Nincs, akire felnéz.
PATKÁNY: Elfogadtak bennünket olyannak, amilyenek vagyunk. Nem vagyunk már értéktelen emberek. A Zord Khánra ugyanúgy szükség van, mint rám. A társadalomban. Hogy a munkája mellett mit csinál, az a magánügye.
ZORD KHÁN: Tudom, hogy nem jegyzik azt az értéket, amit én kiragadtam az életből, de nekem érték volt. Én ezzel mértem. Nekem alumínium bögre jutott, nem érdekes, de belemerítettem. A sűrűjébe. Kész.”
(Az Antikvarium.hu oldalon: http://www.antikvarium.hu/konyv/csorsz-istvan-sirig-tartsd-a-pofad-i-ii-21606)
“Csörsz István talált ugyan egy periférikusságában is jelentős csoportot – félig hippi, félig bűnöző fiatalokat –, mentalitásuk, ideológiáik elemzésével a nemzedéki élmény mögé is konkrétabb és szélesebb társadalmi hátteret rajzolhatott volna, nála azonban az értelmezés elfogultsága a dokumentáció érvénye ellen dolgozott (Sírig tartsd a pofád, 1971)”
– olvasható róla a Spenótban (A magyar irodalom története, 1945-75)
Csörsz Istvánról még:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csörsz_István
http://hmp-hikszosz.hu/folap/content/sírig-tartsd-pofád/oldal
Csörsz István rajongói oldala a Facebookon:
https://www.facebook.com/CsorszIstvan
Előhívás dosszié: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
További alkalmak:
2014. április 9. – Téma: Petri György
2014. május 14. – Téma: Bereményi Géza
A program a Summa Artium és az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2014 március 12

Részletek

Dátum: 2014. 03. 12.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: