ELŐHÍVÁS – TAVASZI SZÉRIA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – TAVASZI SZÉRIA

a litera és a Nyitott Műhely közös kritikai beszélgetéssorozata –

Téma: CSALOG ZSOLT: A TENGERT AKARTAM LÁTNI, 1981
– beszélgetnek: Bán Zoltán András, Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György, moderátor: Jánossy Lajos –

 

Dokumentum-portrénak nevezném régóta formálódó, kedves műfajomat – írja a szerző. Számos előnyét érzem az ilyesfajta megközelítésnek: az egyszeri karakterek és életsorsok rajzán túl népes közösségek világát tudom láttatni így, az egyedi hitel igényével, de egyszersmind azt a látásmódot is be tudom mutatni, amellyel modelljeim helyzetüket átélik.

Amikor a munkások felé fordult az érdeklődésem, magam is meglepődtem, hogy mennyi felfedeznivaló van mai világunkban. Amit most „felfedeztem” és leírtam, a munkás olvasónak tükör az önismerethez, másoknak forrás az ismerethez közvetlen házunktájáról – amelyet, úgy vélem, nem ismerünk eléggé. Az utóbbi tíz évben aggasztóan növekedtek a távolságok, szűkültek az információáramlás csatornái társadalmunk rétegei között – a távolságot áthidalni vagy csökkenteni legalább: ez volt a célom ezzel a könyvvel.”

Csalog Zsolt 1935-ben született Szekszárdon. Néprajzot, történelmet, régészetet tanult. 1956-ban egyetemistaként fegyverrel harcol a szabadságharcban, többek között a rádiónál. Kemény Istvánnal kutatást végez a cigányok körében, erről szól a „Kilenc cigány” című műve. 1977-ben aláírta a Kenedi János által kezdeményezett Charta nyilatkozatot. 1988-ban részt vesz az SZDSZ megalapításában. 1993-ban Derdák Tiborral, Horváth Aladárral kidolgozzák a Roma Polgárjogi Alapítvány tervét, amit később a Soros alapítvány segítségével megvalósítanak. 1997-ben hunyt el rákban.

 

Kísérőfilm: DOKU – Csalog Zsolt beszél – portréfilm, színes, 105 perc, video, forgatás:1990 tavaszán, megjelenés: 1999, rendező.: Jávor István, szerkesztő: Berkovits György, Upor Péter, operatőr: Jávor István, szereplő: Csalog Zsolt, gyártó: Fekete Doboz Alapítvány “Történetesen az első szabad magyarországi választások előtt Zsolt, Éva (később felesége) és én elhatároztuk: kamera elé ülünk, hogy Zsoltot magáról, múltjáról, barátairól, szerelmeiről, a politikáról beszéltessük. Azzal kísérleteztünk, hogy a kamera jelenlétében képes-e valaki – hozzá közelállóknak – úgy megnyilvánulni, mintha csak magukban lennének.

Így született ez a sokórás anyag, egy örök ellenálló sajátos története, egyúttal közelmúltunk krónikája – Csalog Zsolt olvasatában. Korai halála után ez a dokumentum átértékelodött. Lehetetlen, hogy a benne elhangzottakat ne ismerhesse meg a nyilvánosság.

Berkovits György vállalta azt a nem éppen könnyű feladatot, hogy az anyagot nézhető hosszúságúra szerkessze, Upor Péter pedig a végső simításokban volt segítségemre. Igyekeztünk minden képanyagot összegyűjteni, ami a családi-baráti archívumokban fellelhető volt. A beszédfolyamot itt-ott Csalog írásaiból vett idézetekkel szakítjuk meg, illetve sokéves filmrészletekkel illusztráljuk.” Jávor István

 

A belépés díjtalan!

 

2009 március 20

Részletek

Dátum: 2009. 03. 20.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: