ELŐHÍVÁS – TAVASZI SZÉRIA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – TAVASZI SZÉRIA

a litera és a Nyitott Műhely közös kritikai beszélgetéssorozata –

Téma:
CSURKA ISTVÁN: EGY FOGADÓ LELKIVILÁGA (elbeszélések) 1976

– beszélgetnek: Bán Zoltán András, Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György, moderátor: Jánossy Lajos –

 

E kötet válogatott novelláiban is csupa köznapi eseményt és figurát sorakoztat föl. Gátlástalan, lányok kedvence egyetemistát, bölcselkedő, monologizáló részegeket, egy fogadót a vasárnapi lóversenyen, utcaseprőket a járdaszegély mellől, mozi előtt ácsorgó jegyüzért, filmírót vagy az 1952-ben éppen férfivá érő főiskolásokat, az élettel, a szerelemmel ismerkedő fiatalokat, életük köznapi pillanataiban. De e pillanatok embert próbálók, magatartást, életformát megmérők. Csurka minden hőséről tud valami meglepőt, egyedien emberit mondani a rá olyannyira jellemző, gyöngéden fölényes és bölcsen megértő iróniával.

 

 

Kísérőfilm: Ki lesz a bálanya? – tévéfilm, 1979, rend.: Dömölky János, szereplők: Őze Lajos, Haumann Péter, Szilágyi Tibor és Cserhalmi György

Dömölky szépen és komolysággal rendezte meg a tévéváltozatot. Munkája felette van annak a mércének, amit a televíziótól megszoktunk. Ezúttal minden méltó a drámához. S itt eszünkbe jut még valami, legjobb színészeink játéka. Négy színésze Őze Lajos, Szilágyi Tibor, Haumann Péter és Cserhalmi György, most: mesterkvartett. Micsoda szólók, milyen nagyszerű összhangzat. És váltások, kitartott hangok. És csendek. Sehol egy rutinos megoldás. A színész ne valljon, a színész ábrázoljon. De úgy, mint ők négyen, hogy közben az izmaikban, a torokszorulásukban, az eltorzult röhögésükben is ott van, hogy miféle rekviemhez kísérőjátszma ez a parti. (Sándor Iván)

Az est a MASZRE (www.maszre.hu) támogatásával jött létre.

A belépés díjtalan!

2009 április 15

Részletek

Dátum: 2009. 04. 15.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: