EMLÉKEST

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

EMLÉKEST

FEHÉR GYÖRGYRE EMLÉKEZÜNK
Az est folyamán vetítésre kerül Bárdos Károly – Fehér György: Csend (1968) ff. 12′,

valamint egy BETILTOTT dokumentumfilmje: Fehér György – Szekeres Péter: Lakógyűlés 1969. szeptember 13. 15 óra 20 perc, Budapest, XIII. kerület, Fóti út 44. (1969) ff. 40′

Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőre (középen)

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
prof. Karl Bardosh rendező, producer, egyetemi tanár, a New Yorki Egyetem Film/TV Tanszékén a Telefonos Filmezés kurzus vezetője,
Szekeres Péter szerkesztő-rendező,
Pentelényi László a Francia Új Hullám Kiadó vezetője, Fehér György-kutató
Az est egyúttal az “Arcok iskolája – Találkozás(ok) Fehér György operatőr-rendezővel” című készülő kötet egyik beharangozó eseménye.

Fehér György 1966-tól már a televíziós kameramanként dolgozott, 1969. február 15-ig állt a Magyar Televízió alkalmazásában. 1969-73 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola nappali tagozatos film- és tévérendező szakos hallgatója volt. Fehér a hatvanas évek végének nagy társadalmi mozgásában, még utoljára belekapaszkodott a szabadságmámorába és vágott neki a pályának, hogy a világot azért is meg lehet forgatni, jobbá lehet tenni. Fehér György korai amatőr kisfilmjeit (Kirakat, 1964 / Vázlat egy vasútról készülő filmhez, 1965) 1967-ben bemutatták a Magyar Televízióban dolgozó Fiatal Művészek Fesztiválján, ahol Bárdos Károllyal együtt Fehér is díjazásban részesült. Ekkor határozták el, hogy legközelebb már közösen fognak filmet forgatni. Ez lett a Csend (1968), amit az MTV Elnöki Keretéből készíthettek el, mint a Fiatal Művészek Fesztiváljának győztesei.
Bárdos Károly 1969-ben az Egyesült Államokba disszidált. Következő tervezett rövidfilmjük, A rakodó így már nem készülhetett el. Bárdos volt az első európai, akit felvettek az Amerikai Filmintézetbe. Szakmai tanácsadója John Cassavetes lett, aki 1974-ben megnézte – állítólag egyetlen szó nélkül, kétszer egymás után – a Csendet, amelynek társrendezője és operatőre is Fehér György volt. Cassavetes így fogalmazott: „Ez olyan volt, mint egy Rilke-vers, egy gyönyörű szép filmköltemény, amit nagyon megszerettem és a kedvenc kisfilmjeim között fogok rá gondolni, de ilyen gondolkodásmóddal egy fillért sem lehet kapni Hollywoodban!”
Fehér György Szekeres Péterrel a Magyar Televízió “Család és társadalom” című sorozatának keretében kezdte forgatni a Mi a probléma, Schwégerle bácsi? (Lakógyűlés, 1969) című dokumentumfilmet, amiben Budapest egy régi lakóépületének nyugdíjasai jönnek össze, hogy lakógyűlésen mondják el gondjaikat, s a megjelentekkel együtt kérjék a társadalom segítségét. A filmet zártkörű vetítésen látta mintegy 500 szakember és újságíró. A nyilvános bemutató előtt, 1970 nyarán a filmet betiltották, a kópia is eltűnt, csak 1988-ban került elő. Ez inspirálhatta Fehér György első főiskolai vizsgafilmjét (Öregek, 1969), amit eredetileg egy detoxikálóról szerette volna készíteni, de nem kapott engedélyt a forgatásra.
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!
Ajánlott támogatás: 1.000 Ft
2021 augusztus 12

Részletek

Dátum: 2021. 08. 12.
Időpont: 19:00 - 22:00