EMLÉKVETÍTÉS A KISTREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

EMLÉKVETÍTÉS A KISTREMBEN

A Szerzői Filmklub rendezésében

 

IN MEMORIAM JORGE SEMPRÚN

 

– vetítésre kerül ALAIN RESNAIS: A HÁBORÚNAK VÉGE című filmja, bevezetőt mond: KELECSÉNYI LÁSZLÓ irodalomtörténész, filmesztéte –

 

 

Június 7-én este, párizsi otthonában érte a halál

 

Jorge Semprún (1923. december 10. Madrid) spanyol író, politikus. Polgári értelmiségi családban született. A spanyol polgárháború elől a család Franciaországba emigrált. Semprún filozófiát és irodalmat tanult a Sorbonne-on. 1942-ben belépett a Spanyol Kommunista Pártba. A német megszállása idején részt vett az ellenállási mozgalomban. A Gestapo 1943-ban letartóztatta. A buchenwaldi koncentrációs táborba került. Ezekből az élményekből született világhírű regénye, A nagy utazás (1963). A felszabadulás után Párizsban telepedett le. Professzionális forradalmárrá vált; először 1953-ban ment illegálisan a francói Spanyolországba. Az 1956-os év politikai fordulatot okozott világképében (a szovjet párt XX. kongresszusa, a lengyel és magyar események). 1963-ban jelent meg remekmívű regénye: A nagy utazás (Le Grand voyage), amit magyarul 1964-ben adtak ki (ford.: Réz Pál). Ennek a kora-posztmodern, bonyolult szerkezetű műnek kerettörténete egy négynapos, szörnyű vonatút Buchenwaldba. A könyv címe kétértelmű: másik jelentése egy szellemi utazás, amit saját emlékeiben tesz meg a szerző felmérni múltját, szellemi és politikai eszmélését. 1964-ben szembekerült Santiago Carillóval, az SKP főtitkárával. Ennek következtében kizárták a pártból. 1965-ben jelent meg A háborúnak vége (La Guerre est finie) című forgatókönyve, amiből Alain Resnais készített maradandó értékű filmet. A film annak idején Magyarországon dobozban maradt, bár szinkronja elkészült. 1967-ben jelent meg Az ájulás (L’Évanouissement) című regénye (magyarul 1968-ban jelent meg). Az 1968-as csehszlovákiai események hatására az író végleg szembefordult ideológiai illúzióival. 1968-ban jelent meg a Ramon Mercader második halála (La Deuxiéme mort de Ramon Mercader) című regénye. Ez a könyv a történelmi parabola és a kémregény keveréke, keserű leszámolás a bolsevik forradalom következményeivel. 1988-ban térhetett haza Madridba, ahol 1988–1991 között kulturális miniszter volt.

 

 

A háborúnak vége (La guerre est finie) – színes, fekete-fehér, magyarul beszélő, francia-svéd filmdráma, 120 perc, 1966, rendező: Alain Resnais, forgatókönyvíró: Jorge Semprún, zeneszerző: Giovanni Fusco, operatőr: Sacha Vierny, vágó: Eric Pluet, Ziva Postec, szereplők: Yves Montand (Diego), Ingrid Thulin (Marianne), Genevieve Bujold (Nadine Sallanches), Marie Mergey (Madame Lopez), Michel Piccoli (felügyelő).

 

Semprun az önvallomás szerű történetben egy Párizsban élő, spanyol emigráns kommunista mély válságát beszéli el, aki szembekerül a Párttal. Konfliktusát súlyosbítja a családi feszültség, valamint, hogy a forradalmárok fiatal nemzedékével is összeütközésbe kerül.

 

A Francia Új Hullám Kiadó jóvoltából az est folyamán korlátozott példányszámban megvásárolható lesz

Bikácsy Gergely: Bolond Pierrot moziba megy – A francia film ötven éve című legendás és egyedülálló kötete.

Előjegyzéseket a kiadó fuhkiado@gmail.com e-mail címén lehet jelezni!

Bővebben: http://www.szerzoifilmklub.atw.hu/

 

A belépés díjtalan.

2011 június 24

Részletek

Dátum: 2011. 06. 24.
Időpont: 18:30 - 20:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: