FILMBEMUTATÓ és KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FILMBEMUTATÓ és KONCERT

AZ ANGYAL A RÉSZLETEKBEN LAKIK
– SZALAI PÉTER
TABLAMŰVÉSZ PORTRÉJA –

“Egy nem-klasszikus klasszikus zenész szakmai életútja filmen. 36 év 60 percben. Szalai Péter tablaművész portréja “Az angyal a részletekben lakik” címmel. Ha szívesen látnál/hallanál az indiai zenéről, egyáltalán a zenéről, az ütőhanszerekről, szeretettel várunk a koncerttel egybekötött filmbemutatónkra a Nyitott Műhelyben május 30-án. A koncerten fellép Szalai Péter, Juhász Gábor és Szőke Szabolcs.

Szalai Péter észak-indiai klasszikus zenével foglalkozó, korunk egyik legkiválóbb, európai születésű tablazenésze.
Gyerekkorában zongorázott, Petri György mostohafiaként, 16 éves korában a családi barát, Kurtág György tanácsára mégis inkább az indiai páros ütőhangszert, a tablát választotta hangszeréül.
A tabla az indiai ütőhangszerek közt is valódi kuriózum: konkrét hangmagasságra hangolható dobpár. A többrétegű bőr és a különleges ujjtechnikával történő játék mással össze nem téveszthető poliritmikus hangzást biztosít. Ezért a tabla mint hangszer, nemcsak ritmikai funkciót lát el, hanem tónusában, megszólalásában is rendkivül gazdag zeneiséggel rendelkezik.
Szalai Péter kezdetben a Delhi gharana (iskola) kiemelkedő képviselőjétől, Anthony Dasstól tanult 1982-1984 között Budapesten és Indiában is. 1979-1980-ban két együttesben is kipróbálta magát, mint a Krulik Zoltán vezette Creativ Stúdió Öt (CSÖ) és a Dés László vezette Dimenzió együttes nevű formációk. 1980-tól dolgozott az indiai klasszikus zenét játszó Calcutta Trióval (Kozma András szitár, Molnár András tanpura) és az 1984-tól Makám együttessel is (ez utóbbinak alapítója is volt és 1991-ig játszott benne).
1987-ben vendégzenészként a Varsói Jazz Jamboreen S. Klupowitz International Bandjében játszott tablán és ütőhangszereken. 1988-ban egy hosszabb nyugat-európai koncertturnén és lemezfelvételen a világhírű Albert Mangelsdorf, W. Dauner és a Family of Percussion társaságában játszott, mint meghívott muzsikus.
1988-tól a világhírű tablamester Ustad Alla Rakha fogadta tanítványává. Az ő hatására napjainkban is szigorúan követi a Punjab gharana(átírásban:Pandzsáb gharána) hagyományait. Ezzel párhuzamosan különleges mester-tanítvány kapcsolatban került az azóta elhunyt Pandit Ravi Shankarral, akit nemcsak az indiai klasszikus zene területén tekint gurujának (mesterének).
Rendszeres vendége az indiai zenei fesztiváloknak muzsikusként is, de intenzív kapcsolata mesterének fiaival – Ustad Zakir Hussain, Fazal Quereshi és Toufiq Quereshi –, sem szakadt meg Ustad Alla Rakha 2000-ben bekövetkezett halála óta sem.
Amellett, hogy a Calcutta Trió tagjaként 1980 óta több ezer koncertet adott, kiemelkedő kvalitású indiai zenészek választották partnerükévé Európában a 90-es évektől kezdődően: Pr. Debu Choudury, Nandkishor Muley, Gaurav Mazumdar, Shubhendra Rao.
1992-ben még duóban megalakította Szőke Szabolccsal a Tin Tin-t, 1994-től a Tin Tin Quartet tagja, majd némi kihagyás után 1997-ben tért vissza az együttesbe az akkor már Tin Tin Quintetbe.
2000-ben közreműködött Lantos Zoltán hegedűssel, Juhász Gábor jazz gitárossal, valamint saját tanítványával, Nyusztay Ivánnal a Samsara Quartett létrehozásában, majd 2002-ben lemezt is kiadtak ebben a felállásban.
Jelenleg is keresett muzsikus különböző jazz és etno, ill. fúziós produkciókban, sokoldalú zenei formációkban játszik mint 2003-2011 között a Mitsoura együttes, 2006-tól a Lukács Miklós Quintet , aztán az TrióM és a Rubái Trió, Szőke Szabolcs Quintet, Méthode Traditionelle stb.
Vendégzenészként fellépett már az Amadinda, a Dresch Quartet, Palya Bea, Szalóki Ági, Lantos Zoltán stb. koncertjein. Számos lemezen működött közre, úgymint: Peter Ogi, Palle Mikkelborg, Djabe, Szemző Tibor stb.
Tevékenysége fontos részének tekinti a tanítást a RIMPA (Ravi Shankar Institute for Music and Performing Arts) keretében. A RIMPA elnökhelyettese.
2009 óta Rácz Zoltán meghívására a Zeneakadémián is tanít klasszikus indiai zeneelméletet és az ütőhangszereseknek tablát, klasszikus és jazz tanszakosoknak egyaránt.
2010-ben Lélek és hang aztán Húr és lélek cimmel előadói esteket szervezett olyan előadók közremúködésével, mint Palya Bea, Szalóki Ági, Lukács Miklós, Balogh Kálmán, Farkas Rózsa, és a Lukács Miklós Quintet.
2011-ben, eddigi pályafutása előtti tisztelgésként, portréfilmet forgattak róla, melyből felkérésre készült egy kisfilm is, Kotta nélkül címmel.
Belépés: 1.200, diál: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

Napi menü:
Mustáros malacleves
Máglyarakás

Napi levesünk húslevesre, főételünk rántott sajtra cserélhető./

2014 május 30

Részletek

Dátum: 2014. 05. 30.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: