FILMSZEXTÉTIKA – KELECSÉNYI LÁSZLÓ FILMKLUBJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FILMSZEXTÉTIKA – KELECSÉNYI LÁSZLÓ FILMKLUBJA

Botrányfilmek – filmbotrányok 1.

NALTATAHTÍDROFAZSSIV
Csak felnőtteknek!

Visszafordíthatatlan/Irréversible/ – színes, magyarul beszélő, francia film (97 perc), rendező: Gaspar Noé, forgatókönyvíró: Gaspar Noé, operatőr: Gaspar Noé, Benoît Debie, jelmeztervező: Laure Culkovic, zene: Thomas Bangalter, látványtervező: Alain Juteau, vágó: Gaspar Noé, szereplők: Alex – Monica Bellucci, Marcus – Vincent Cassel, Pierre – Albert Dupontel, Philippe – Philippe Nahon, Cameo – Gaspar Noé
Jean-Luc Godard
, a „mozifenegyerek” mondta egyszer, hogy egy filmnek mindig van eleje, közepe és vége. Csak nem ebben a sorrendben. Nem tudni, Godard mester mit szólt ehhez a filmhez, de a szabályszegő dramaturgia sok nézőjét megzavarta. De ha csak ez lett volna zavaró! Ám a Visszafordíthatatlan nem ezért vált botrányossá, legelébb a 2002-es Cannes-i fesztiválon.
Miből adódik a film löketszerűen erős, de durvaságában is elegáns-emelkedett összhatása?” (Ardai Zoltán, Filmvilág,
Nem hittem el, amit látok, mert annyira szörnyű.
Úgy ábrázolja a legrosszabbat, ahogy az mindenhol létezik. Aki kihagy egyes képkockákat egy nemierőszak-jelenetből, az hazudik.” (Pernecker Dávid)
Almodovár Beszélj hozzá! című filmjét, amely a nemi erőszakot pozitív fényben tünteti fel, a kritikusok imádták, míg ez, amely a nemi erőszakot felháborítónak és gyomorforgatónak ábrázolja, megosztja az embereket.
(Nézői bejegyzés a Kritikus tömeg oldalán)
Az erőszak eszkalációja ez a film. Nem csoda, hogy a színésznő – ha egyáltalán színjáték volt ez a jelenet – fojtott hörgését nem akarván hallani, az aktuális cannes-i fesztivál illusztris közönségének egy része sietősen elhagyta a nézőteret.” (Kelecsényi László)  
Nálunk csak a Cirko Film forgalmazta.
Most a Nyitott Műhelyben újra megnézhető.

Kelecsényi László (Budapest, 1947) író, film- és irodalomtörténész, egyetemi tanár. Diplomáját 1970–1975 között szerezte az ELTE BTK filozófia-esztétika szakán.1975–1979 között a Magyar Filmtudományi Intézet tudományos kutatója. 1978-ban doktorált az ELTE BTK-n esztétikából. 1979–1990 között a Mafilm Budapest Studiójában dolgozott dramaturgként. 1990–1992 között, valamint 1995 után szabadfoglalkozású író. 2008 óta a Zsigmond Király Főiskola óraadó tanára. Több tucat könyv szerzője. Monográfiát jelentetett meg pl. Latinovitsról vagy Karády Katalinról. A Krúdy Gyula Összegyűjtött Munkái életműsorozat szerkesztője. A vetítéssorozathoz közvetlenül kapcsolódó FilmSZEXtétika című kötete 2014-ben jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában. Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2015 október 13

Részletek

Dátum: 2015. 10. 13.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: