FILMVETÍTÉS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FILMVETÍTÉS

SAMSARA
– a vetítést követően Sári László beszél a filmről,  beszélget a közönséggel –

Samsara – színes, szöveg nélküli, amerikai dokumentumfilm, 99 perc, 2011,rendező: Ron Fricke, forgatókönyvíró: Mark Magidson, Ron Fricke, zeneszerző: Marcello De Francisci, Lisa Gerrard, Michael Stearns, operatőr: Ron Fricke, producer: Mark Magidson, vágó: Ron Fricke, Mark Magidson
A ‘szamszára’ szanszkrit szó, lényege az élet örök körforgásában változó jelenségek mélyebb értelmezése. Ez adja a film kiindulási pontját is: Frickle és Magidson azt a megfoghatatlan, mégis működő összekapcsolódási pontot kutatja, mely a keleti vallások szerint átível életeinken, újjászületéseinken. A stáb 5 éven keresztül, 5 kontinens 25 országában forgatott. A csodálatos felvételeket 70mm-es filmre rögzítették, ennek köszönhető a döbbenetes vizuális élmény, melynek alapját a szent földek, a katasztrófa sújtotta övezetek, ipari komplexumok és természeti csodák lélegzetelállító látványa adja.

Ron Fricke és Mark Magidson a Baraka című film után, közel 6 év munka eredményeként egy újabb lenyűgöző, 70 mm-es filmre forgatott és narráció nélküli filmet készített: a Samsara-t. Így lassan filmjeik szinte egy új műfajt alkotnak, amely saját definíciójuk szerint semmiképpen sem nem dokumentumfilm, hanem sajátos nem-verbális, vezetett meditáció. Talán mondhatnánk azt is, hogy slow movie. A saṃsāra számos vallásban használt kifejezés, leginkább talán létforgatagként, folyamatos áramlásként fordítható. Ám kicsit másképpen értik ezt a különböző buddhista és hindu iskolák, a szikh vallás, a tao, illetve Európában megint máshogy használták a teózofusok, és a New Age mozgalom követői. A film talán egyfajta sajátos leltár: a világvallások, a természeti csodák mellett az embertelen körülmények között zajló termelés, fogyasztás és elszegényedés számba vétele, egyfajta talán belenyugvó, vagy együttérző “spirituális társadalomkritika”. Sokféleképpen értelmezhető, a film vetítését követően az ismert keletkutatóval, Sári Lászlóval próbáljuk meg.

Sári László József Attila-díjas magyar tibetológus, író, műfordító, könyvkiadó, rádiós szerkesztő. Tibetológusként kutatási témája a tibeti irodalom, költészet. Rádiós szerkesztőként a nevéhez fűződik a Magyar Rádió A Kelet kapujában és a Keleti Társalgó című műsorok. Íróként a Su-la-ce néven kiadott Lin-csi történetivel vált ismertté és népszerűvé.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=P0xVp3N-M84
Ajánlott támogatás: 500 Ft

2014 szeptember 16

Részletek

Dátum: 2014. 09. 16.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: