FOLYÓIRATOK BEMUTATKOZÁSA 1.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FOLYÓIRATOK BEMUTATKOZÁSA 1.

Vendégünk a JELENKOR folyóirat
– beszélgetőtársak: Ágoston Zoltán (főszerkesztő), Bertók László, Csuhai István és Nádas Péter –

 

A Jelenkor – mint az egyik legnagyobb múltú kortárs irodalmi és művészeti folyóirat – első számát 1958 októberében jelentette meg. Első állandó főszerkesztője 1960 és 1964 között Tüskés Tibor volt. Tüskés olyan szerzők verseit közölte, mint Áprily Lajos, Bertók László, Csorba Győző, Illyés Gyula, Jékely Zoltán, Kassák Lajos, Keresztury Dezső, Somlyó György, Tandori Dezső, Vas István és Weöres Sándor. A prózarovatban mások mellett Déry Tibor, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Örkény István, Szabó Magda írásai jelentek meg. Egyéb műfajokban munkatársa volt a pl. Kodolányi János, Konrád György, Várkonyi Nándor és Pilinszky János. Szerkesztője volt a lapnak Bertha Bulcsu, Lázár Ervin, Pákolitz István, főmunkatársa Csorba Győző, majd az ő halála után Bertók László.

 

Összejövetel a régi szerkesztőségben (Széchenyi tér 17.) Weöres és Károlyi Amy látogatásakor. Balról jobbra: Nagy József, Pálinkás György, Kende Sándor, Parti Nagy Lajos, Meliorisz Béla, Arató Károly, Nemes István, Makay Ida, Bertók László. A jobb alsó sarokban háttal: Szederkényi Ervin.
1964-től 1987-ig, haláláig Szederkényi Ervin határozta meg a lap arculatát. Az ő nevéhez kötődik az “új próza” rovat megindítása, amikor is a 70-es években Nádas Péter, Esterházy Péter, Lengyel Péter és kritikusuk, Balassa Péter játszották a főszerepet a folyóirat életében. Fontos szerzőjük volt Mészöly Miklós, aki Szekszárdon született és büszke volt dunántúliságára, s ő terelte a fiatal írókat a Jelenkorhoz. Szederkényi Ervin halála után Parti Nagy Lajos és Csordás Gábor, majd Csuhai István jegyezte a folyóiratot. 1999-től áll a lap élén Ágoston Zoltán, aki az 50. évfordulón így nyilatkozott a lap szerkesztési elveiről: “a folyóiratot Pécsett szerkesztik ugyan, de országos lap, ahol a mérce a jó irodalom, mindegy, hogy az író hol él, hogyan él, milyen politikai nézeteket vall, a művek minősége a mérvadó, s ez a folyóirat valamennyi főszerkesztőjének, köztük a mostaninak közös értékrendje”.
http://www.litera.hu/hirek/egy_vilagnezeti_klub_vendeg_jelenkor
Az est a NKA és a Vylian pincészet támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2013 október 14

Részletek

Dátum: 2013. 10. 14.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: