FRANCIA FILMÜNNEP

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FRANCIA FILMÜNNEP

A Francia Új Hullám Filmművészeti Szakkönyvtár és Könyvkiadó, a Szerzői Filmklub, valamint a Nyitott Műhely bemutatja

PHILIPPE GARREL 70
A SZERELEM SZÜLETÉSE
– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –


A Francia Forradalom Ünnepe kapcsán minden évben egy-egy ritka francia film kerül vetítésre

Philippe Garrel (Párizs 1948) francia filmrendező, forgatókönyvíró és színész. Híres színészcsalád sarja, édesapja Maurice Garrel színész, fia pedig, Louis Garrel szintén színészként írta be magát a filmtörténetbe. Filmjei számos díjat nyertek mind a cannes-i, mind velencei filmfesztiválokon. A francia új hullám stílusában, annak életérzésére reagáló filmjeivel, Jean Eustache szellemi örökösének tekintik.
Bikácsy Gergely – a francia film legnevesebb szakértője – így ír róla: “Philippe Garrel, a furcsa című dokumentum, (vagy riportfilm), A művészet miniszterei rendezője kijelölt túlélő. Olyan, mintha Eustache nem lett volna öngyilkos még egy kis ideig, olyan, mintha soha nem akarna öngyilkos lenni, s azért nem, hogy makacsul és kibírhatatlan monomániával depressziós, öngyilkos hősöket ábrázolhasson olyan nézők számára, akik maguk is depressziósok és az öngyilkosságon meditálnak. Eustache bármelyik Garrel-film főhőse lehetne. Különös művészi-emberi, etikai-esztétikai kapcsolat fűzi össze a halott Eustache-t az élő Garrellel. Eddig kétségbeesésben fogant hasonlóságaikról szóltunk. Ideje a különbségről is. Philippe Garrel az 1968-as hyères-i „fiatal francia film” hetén tűnt fel, kamasz-zseniként. Hisztérikus, dübörgő sikert aratott: Godard-ék új hulláma kifulladóban, a profik filmje, a szakma, a forgalmazás Lelouchban óhajt „új Godard-t”, új újhullámot felfedezni, a fanatikus, az ős-, az ortodox nouvelle-vague-osok épp e kamaszban. Az hyères -i tavasz hangulatát a legelevenebbül Bernadette Lafont írja meg A mozi menyasszonya című önéletrajzában, az a színésznő, aki Truffaut legelső filmjének, a Csirkefogóknak volt hősnője, s aki három év múlva Léaud mellett A mama és a prostituált kétségbeesett és öngyilkosságot megkísérlő hősnője. De ekkor, 68-ban még eufóriáról számol be, extázisról, mintha csak egy depressziós görbe korai, mániás szakaszára emlékezne. „A Marie pour mémoire (Emlékül Marie) vetítése után Michel Simon zokogott. Amikor kigyulladtak a fények, Jean Narboni, a Cahiers főszerkesztője félénk fiút kísért fel a színpadra, a rendezőt. „Philippe Garrel tegnap volt húszéves”. Mindenki felállva tapsolt, és Garrel a színpad közepén állt egy szál rózsával a kezében. Némán figyelt bennünket. Egy újjászületett Radiguet volt, fénysugár, felejthetetlen.” Akkoriban, 68 táján ilyen volt egy kis fesztiválhangulata.


Jean-Pierre Leaud

A szerelem születése/La naissance de l’amour/francia-svájci filmdráma, 94 perc, 1993, rendező: Philippe Garrel, operatőr: Raoul Coutard, vágó: Sophie Coussein, Yann Dedet, Nathalie Hubert, producer: Pascal Caucheteux, szereplők: Paul – Lou Castel, Marcus – Jean-Pierre Léaud, Ulrika – Johanna ter Steege, Hélene – Dominique Reymond, Fauchon, Paul felesége – Marie-Paule Laval
A francia fővárosban, Párizsban játszódik a történet, az Öböl-háború idején. A színész Paul egyhangú, szürke életet él. Viszonya van Ulrikával, aki fele annyi idős, mint ő, a külső szemlélő számára akár a lánya lehetne. A férfi házassága üres, a felesége való kapcsolata felszínes. Állandóan vitatkoznak egymással, az asszony azt állítja, hogy terhes a második gyerekükkel. Paul a tinédzser fiával is képtelen megtalálni a közös hangot. A film egy ember kiüresedett életének krónikája.
Következő vetítés:
2018. szeptember 7. péntek 19.00 Makk Károly: Megszállottak (1962) ff. 104′
október 5. péntek, Jancsó Miklós: Oldás és kötés
november 2. péntek, Antonioni: Vörös sivatag
december 7. péntek, Antonioni: Nagyítás
2019 január 4. péntek, Antonioni: Zabriskie point
február 1. péntek, Antonioni: Chung Kuo – Kína
március 1. péntek, Antonioni: Foglalkozása: riporter
április 5. péntek, Antonioni: Az oberwaldi titok
május 3. péntek, Antonioni: Egy nő azonosítása
június 7. péntek, Antonioni: Túl a felhőkön
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2018 július 14

Részletek

Dátum: 2018. 07. 14.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: