BERGMAN TRILÓGIA 1. / HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN (ideiglenes időpont)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BERGMAN TRILÓGIA 1. / HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN (ideiglenes időpont)

INGMAR BERGMAN: TÜKÖR ÁLTAL HOMÁLYOSAN

Tükör által homályosan /Sasom i en spegel/ – svéd filmdráma, 1961, 87 perc, rendező: Ingmar Bergman, forgatókönyvíró: Ingmar Bergman, zeneszerző: Erik Nordgren, operatőr: Sven Nykvist, jelmeztervező: Mago, látványtervező: P.A. Lundgren, vágó: Ulla Ryghe szereplők: Harriet Andersson – Karin, Gunnar Björnstrand – David, Max von Sydow – Martin, Lars Passgard – Minus
“Az Isten alászáll, és befészkeli magát egy emberbe. Először csak olyan, mint valami hang, mint valamilyen súlyos dolognak a tudása, mint valami parancs. Fenyegető vagy kérlelő, visszataszító, de izgató is. Aztán egyre jobban megismerteti magát, és az ember próbára teheti az isten erejét, megtanulhatja szeretni, feláldozni magát érte, és eljuthat a teljes odaadásig és a teljes ürességig. Amikor eléri ezt az ürességet, az Isten birtokba veszi emberét, és vele végezteti el a munkáját. Aztán magára hagyja üresen, kiégve, megfosztva az evilági élet további lehetőségeitől. Az történik Karinnal. A határvonal, melyet át kell lépnie, a tapéta különös mintázata.” (Ingmar Bergman)
David, az ismert író gyerekeivel, Karinnal és Minusszal egy kis szigeten lakik. Karinnak korábban súlyos mentális problémái voltak, most éppen egy pszichiátriai kezelés után lábadozik. Férje, Martin is velük van. Karint gyötri betegségének tudata, számára a hit egy torz istenképben manifesztálódik, és megszűnik a képzelet és valóság közötti határ. Már ő is tudja, vissza kell térnie a klinikára.
A Tükör által homályosan Ingmar Bergman híres trilógiájának első darabja.

A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak (a műsorváltozás jogának fenntartásával):
November 11. Bergman trilógia: Úrvacsora (ideiglenes időpont)
December 9. Bergman trilógia: Csend (ideiglenes időpont)
Belépődíj: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2022 október 14

Részletek

Dátum: 2022. 10. 14.
Időpont: 18:00 - 22:30