HATÁRON TÚLI MAGYAR IRODALOM

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

HATÁRON TÚLI MAGYAR IRODALOM

A Szépírók Társasága A könyv utóélete című sorozatában

FELVIDÉKI IRODALMI EST

Vendégeink: GRENDEL LAJOS, SZIGETI LÁSZLÓ és NÉMETH ZOLTÁN, moderál: MÉSZÁROS SÁNDOR

Grendel Lajos író, Léván született 1948-ban. Pozsonyban él, egyetemi tanár, a Kalligram Kiadó egyik alapítója. A kortárs magyar irodalom egyik legeredetibb alakja, műveivel ráadásul a szlovák irodalom fejlődésére is hatással volt. Regényeit és novelláit a kisvárosi környezet, az értelmiségi életforma ábrázolása, a multikulturalizmus, a groteszk látásmód és az abszurd elemek teszik sajátossá. Esszéiben a közép-európai abszurd léthelyzetek megragadására törekszik. Művei a szlovákon kívül angol, francia, olasz, német és lengyel nyelven is megjelentek. 1999-ben kapott Kossuth-díjat.

Szigeti László szerk esztő, könyvkiadó Dunaszerdahelyen született 1949-ben. 1975-től az Új Szó, később a Nő c. hetilap munkatársa 1989-ig. Jelenleg a Kalligram Könyv- és Lapkiadó igazgatója. Megkülönböztetett figyelemmel kísérte a csehszlovákiai képzőművészeti életet, számottevőek magyar nemzetiségű képzőművészekkel készített mélyinterjúi. A Kalligram igazgatójaként egy valóban átgondolt, közép-európai szellemiségű kiadói politikát valósít meg, amely négy ország, négy irodalom értékeit közvetíti, és ezzel nagyon sokat tesz e négy kultúra közeledése, egymás jobb megismerése érdekében.

Németh Zoltán költő, irodalomtudós, fordító Érsekújvárott született 1970-ben. Kutatási területe a kortárs és a fiatal magyar és közép-európai irodalom, az irodalom és a hatalom kérdéskörei, a különféle obszcenitásteóriák, az olvasás erotikája. Verseiben a test újszerű felfogására, egyfajta maszkulin testköltészet kialakítására törekszik. Prózái és versei a paródia terepévé teszik az identitás és az önreprezentáció alakzatait.

Bővebben: www.szepiroktarsasaga.hu

A program a MASZRE (www.maszre.hu) támogatásával jött létre.

A belépés díjtalan!

2008 február 20

Részletek

Dátum: 2008. 02. 20.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: