HETEDIK MŰHELYFESZT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

HETEDIK MŰHELYFESZT

DALBEMUTATÓ EST

– KOVÁCS FERENC dalai JANCSÓ ZOLTÁN verseire –

 

Dalszerző és… Versszerző

 

“Vajon megismerhető.e a világ és ha igen, akkor meg akarjuk-e ismerni?

 

És vajon a dalok, amelyeket valaki leír. azok segítenek, hogy mindazt az örömet, fájdalmat, szenvedést, elmúlástól való félelmet újraéljük és szemünkből könny csöppenjen az örökkévalóság kávéfoltos pizsamájára?

 

A szépség földöntúli báját elviselni könnyebb-e így, vagy csak andalogni az ismeretlen-ismerős szűrke vizek békés hullámain? Mert emlékeinkből a szél nem fakaszt esőt, de megtanul rajtunk csendsen játszani. Mint a sziklarajzok, melyekről nem tudjuk miért, de mégis ott vannak, szelíd bizonyosságául a megnyugvásnak, hogy mások is előttünk próbálták már szavakba önteni a tűz tetején csillámló semmit. Mert izgat bennünket a folytonosság, hogy mi lesz velünk, amikor már nem leszünk. De szembe nézni ezzel a keserű pohár, félig oltott szőlőből burjánzó kacs fogja marokra szívünket, dobban-e még magányos hajnalokon?

 

De ha mégis. e szívből egyszercsak elindul egy dal, kósza gondolat és a füleken át bejut egy másik szívbe. És ettől aztán vagy sokkal könnyebb lesz vagy nagyon nehéz a világ. De tiszta az önfeledt nevetés és a patak sírás, mert jó szembe nézni, jó tükörbe nézni, még ha nem is tesszük gyakran és nem is tesszük soha.

 

Mert nem minden embernek van füle, de szíve mindenkinek van. Nekünk, a dalok szerzőinek van fülünk és van szívünk is. Így aztán, amit meghallunk, azt eljuttatjuk szívből szívbe csendesen. A dalokkal. “ Jancsó Zoltán

Kovács Ferencnek Jancsó Zoltán veresihez írt zenéi a klasszikus és a modern jazztől a blueson át egész a sanzon műfajáig érnek – egy szerzeményben talán még az operai hangzást, dramaturgiát is megidézik. Az a 30 éve, amit a népi és kortárs-zenével töltött, alapvetően meghatározza a mondanivalóját: lehet a népdalt jazz-esen játszani, lehet a jazzt kortárs zenével keverni, lehet műfajokat összehozni, de nála az egybeolvadás megtörtént! Kovács Ferenc kis hazánk egyik legsokoldalúbb zenésze: a trombitán, hegedűn és szárnykürtön egyaránt kiválóan játszik, a ragtime-tól a free jazzig, a magyar népzenétől a klezmerig, a balkán folktól a kortárs improvizációig sokféle stílusban kipróbálta magát. Zenekarai, ahol szerepel(t): Postás Színfónikus Zenekar, Budapest Ragtime Band, Dresch Quartet, Djabe, Balogh Kálmán Gypsi Cymbalom Band, Magony.

Szirtes Edina ‘Mókus’ – ének, hegedű

Kovács Ferenc – ének, hegedű, trombita

Kovács Zoltán ‘Ko’ – zongora

… és egy-egy dalban sok-sok vendégmuzsikus

Bővebben: http://www.magony.hu/

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2010 december 17

Részletek

Dátum: 2010. 12. 17.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: